Русия шокира петролните пазари!

Автор: Няма коментари Сподели:

Миналият четвъртък руският енергиен министър Александър Новак обяви, че страната му преговаря със Саудитска Арабия за намаляване на добива на петрол – с между 2 и 5 процента.

Но последните данни от пазара говорят за точно обратното. През януари добивът на черно злато в Русия е стигнал рекордните 10,88 милиона барела на ден. Подобни количества не са били извличани от ерата на Съветския съюз. 

За сравнение: през ноември 2015 година добивът възлизаше на 10,79 милиона барела дневно, пише Handelsblatt.

След думите на Новак миналата седмица цената на петрола се покачи, но днес тя отново е на ниво, близко до 30-те долара. Това са лоши новини за развиващите се пазари, които остават под натиск. Индексът MSCI Emerging Markets също спадна значително.

Така например Нигерия изглежда на ръба. 70 процента от приходите в бюджета на страната зависят от петрола. Ето защо тя започна преговори със Световната банка, както и с Африканската банка за развитие за спасителен кредит от 3.5 милиарда долара.

Помощ търси и Азербайджан, чиято икономика е силно зависима от петрола. Страната преговаря с МВФ и Световната банка за кредит от 4 милиарда долара.

Един от големите производители на петрол – Венецуела, също изпитва огромни бюджетни проблеми. Страната е изправена пред фалит, а икономиката е в колапс. МВФ предупреди, че тази година инфлацията в южнамериканската държава може да достигне 720%.

На този фон тя венецуелският енергиен министър Еулогио Дел Пино се срещна с руския си колега Александър Новак за регулиране на добива на нефт.  

На вратата на пазара обаче чак нов играч – Иран, чийто петрол се очаква да понижи още цената на суровината. Страната обяви, че е готова да продава по 500 000 барела на ден. А това не е никак добре за страните, изброени по-горе.

https://money.bg

Предишна статия

«Прометей».Ново поколение зенитни ракетни системи!/на руски език/

Следваща статия

Китайские инвесторы планируют построить в Болгарии…

Други интересни