Закона за движение по пътищата в пленарна зала!

Автор: Няма коментари Сподели:

Малко ще се забави разглеждането на Закона за движение по пътищата в пленарна зала. Промените в Закона за движение по пътищата са преминали на първо четене в Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията в парламента. Това каза зам.-председателят на комисията и бургаски депутат от ГЕРБ Иван Вълков.

Предстои те да бъдат разглеждани от народните представители на първо четене. Днес представителите на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщенията са обсъждали промените в Закона за обществените поръчки.

„Мисля, че в най-скоро време законът ще мине на първо четене в пленарна зала. Той е свързан и с измененията на Закона за административни нарушения и наказания от Наказателния кодекс, който върви заедно със http://pik.bg/, тъй като промените, които са направени като предложение от народни представители, чиито съвносител съм и аз, са комплексни, влизат в трите законопроекта и трябва да се гледат заедно. За това малко ще се забави разглеждането на Закона за движение по пътищата в пленарна зала”, каза Вълков.

По думите му, законопроектът за обществените поръчки е изцяло нов. „Основното виждане е да се внесе по-добър ред в обществените поръчки, за да може да не се стига до забавяния в дадени обществени поръчки от порядъка на година – година и половина, с което се обезсмисля обществената поръчка. 

В тази насока трябва да се внесе повече яснота и правила, които да могат в по-кратък период от време съответният орган, комисия или Върховният административен съд да вземат решение и по този начин по-бързо тези правила да се намалят и процедурно да се намали времето за обжалванията”, каза още Вълков.

Той допълни, че една част от готвените промени в Закона за движение по пътищата са забрани и задължения. „С тях мислим, че ще се постигне по-добра безопасност на движението. 

По този начин ще бъдат намалени пътнотранспортните произшествия, ранените и жертвите по пътищата. Друга част това са нарушенията по пътищата основно, които се извършват след употреба на алкохол или от водачи, които не притежават свидетелство за правоуправление, или пък такива, на които са им взети книжките и няколкократно нарушават закона.

Въвеждат се нови административни мерки като сваляне на номерата и временно спиране от движение на автомобила във връзка с неплатени глоби в срок, във връзка с шофиране с превишена скорост в населените места с над 50 км/ч., което мислим, че ще има превантивен ефект и по отношение на т.нар. „гонки””, каза Вълков.

По думите му, ще бъде предложен и нов начин на връчване на електронните фишове. „По този начин ще бъде постигната по-добра събираемост и ще се ускори процесът на връчването на електронните фишове на нарушителите”,поясни депутатът.

Предложенията за промените са подкрепени от близо 50 народни представители от различни парламентарни групи. „Мисля, че промените ще имат сериозен ефект върху безопасността на движението, ако успеят да се приемат като пакет от мерки за подобряване на безопасността на движението заедно със Закона за административните нарушения и наказания, тъй като е необходимо той също да бъде променен. 

Чрез него ще се промени начинът на връчване на електронните фишове, както и Наказателният кодекс. Ще се увеличат наказанията при употреба на алкохол и при такива, които отказват да им бъдат извършени проверки, както и на неправомерно управляващите водачи на МПС, особено за рецидивите. За тях искаме да има удвояване на всички санкции и глоби”, каза още Вълков.

http://pik.bg

Предишна статия

Барак Обама планира…

Следваща статия

Мощната буря „Хенри” буквално измете Шотландия.

Други интересни