Барак Обама планира…

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Президентът на САЩ Барак Обама планира да увеличи значително разполагането на тежка военна техника, бронирани машини и друго оборудване в страните от Централна и Източна Европа, членки на НАТО. 

Администрацията във Вашингтон смята, че това ще изпрати ясен сигнал на Русия да се въздържа от агресия в района, пише “Ню Йорк таймс”.

Според изданието за новата финансова година, започваща на 1 октомври, в бюджета ще бъдат поискани над 3.4 млрд. долара за военни разходи в Европа. Това е повече от четири пъти над сегашните близо 790 милиона долара.

За какво са планирани средствата

Средствата ще отидат основно за въоръжение и оборудване на американски и натовски сили, така че непрекъснато да има напълно готова за действие бронирана бригада в района. 

Освен това Обама ще поиска от Конгреса в новия бюджет на Пентагона в размер на над $580 млрд. да има увеличение с 35% (около $7 млрд.) на разходите за борба с “Ислямска държава”.

Анализатори казват пред “Ню Йорк таймс”, че Москва със сигурност ще бъде раздразнена от планираното разполагане на сили в Унгария, Румъния и балтийските републики и заявленията на представители на Пентагона, че така се подсилва партньорството с партньорски държави като Украйна, Молдова и Грузия.

Изданието обаче обръща внимание на факта, че искането е подготвено от Белия дом така, че да бъде еднократно, и е оставено на следващия президент да реши дали да продължи тази политика след 2017 г.

Предвидените фондове за това са така разположени в структурата на бюджета, че заобикалят ограниченията, наложени от конгресмените. Но въпреки това не е сигурно, че партньорите в Източна Европа ще бъдат убедени, че във Вашингтон имат по-дългосрочен план за противостоене на руската и ислямистката заплаха.

Какво ще има в бюджета

Министърът на отбраната Аш Картър представи по-късно във вторник елементи от проекта за бюджет, който официално ще бъде публикуван на 9 февруари. 

Мотивите му са, че поисканите $582.7 млрд. са свързани с променената стратегическа ситуация заради “напористата Русия” и засилването на “Ислямска държава”.

Той потвърди сумата, цитирана от “Ню Йорк таймс”, за Източна Европа и добави, че още $7 млрд. Пентагонът иска за информационни технологии, а за изследвания и разработки – други $71.4 млрд.

Бюджетът съответства на сделката с Конгреса от миналата година за лимити в разходите, но има структурни размествания, включително заради Китай, Северна Корея и Иран. 

През миналата година бюджетът на ведомството на Картър бе $585 млрд., но сега той казва, че стратегическата ситуация е драматично по-различна от тази, която познаваме през последните 25 години, и се изискват нови начини на мислене и действие”, коментира министърът.

Пример за предизвикателствата са поисканите $1.8 млрд. за 45 000 нови “умни” бомби и ракети с прецизно насочване, тъй като във въздушните операции в Сирия и Ирак са били пуснати толкова много, че запасите намаляват.

Над $8 млрд. ще отидат за подводните сили през 2017 г., а за следващите пет години сумата ще надхвърли $40 млрд. Целта е САЩ да разполагат с най-смъртоносната подводна сила и флотилия за борба с подводници. 

Над $13 млрд. ще отидат за усъвършенстване и купуване на 9 броя от новата ядрена подводница клас “Вирджиния”, която вместо 12 ще има 40 силоза за ракети с ядрени бойни глави.

Източник на Reuters коментира, че САЩ искат да модернизират цялата триада за ядрено сдържане – подводници, бомбардировачи и ядрени междуконтинентални ракети.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Болгария – одна из беднейших стран Европейского союза.

Следваща статия

Закона за движение по пътищата в пленарна зала!

Други интересни