Норвегия е най-добрата страна за живеене в света!

Автор: Няма коментари Сподели:

Норвегия е най-добрата държава за живеене в света. Това показва годишният доклад за човешко развитие на ООН. Страната заема челната позиция за 12-а поредна година, пише Quаrtz.

От близо 200 държави Норвегия продължава да се представя най-добре по отношение на продължителност на живота, образование и жизнен стандарт, както и в редица по-малки субкатегории.

Средната продължителност на живота при раждане в скандинавската страна е 81 години и 6 месеца, а брутният национален доход на глава от населението е 64 922 щатски долара.

Продължителният успех на Норвегия се уповава на много фактори, като движена от петрола икономика, стабилна система за здравеопазване и силна правителствена структура. Освен това природната красота на страната допринася за силната ѝ туристическа индустрия.

Второто място се заема от Австралия, следвана от Швейцария, Дания и Холандия.

В дъното на подредбата са Нигер, Централноафриканска република, Еритрея, Чад и Бурунди.

Макар повечето държави да са се задържали на позициите си от миналата година, Сирия се е понижила с 15 места в списъка, а Либия е слязла с 27 позиции.

По-оптимистична промяна е настъпила в доходите на хората. Макар приблизително 830 милиона души по света все още да са класифицирани като „работещи бедни” (получавайки под 2 долара на ден) от ООН, около два милиарда души са успели да се измъкнат от крайна бедност през последните 25 години.

България се намира в категорията „високо човешко развитие”, като индексът на човешкото развитие (ИЧР) ни поставя на 59-о място от общо 188 изследвани държави в света.

По отношение на социалната картина в страната е отчетено, че в периода 2005-2013 г. обезщетения за безработица са получавали 25,6% от безработните на възраст 15-64 години. Платеният отпуск по майчинство към 2014 г. е бил 410 дни. За периода от 2004 до 2012 г. 96,9% от населението, навършило пенсионна възраст, е получавало пенсия.

Автор: Яница Бояджиева

https://money.bg

Предишна статия

Руското министерство на отбраната опроверга твърденията на Анкара!

Следваща статия

„Ние сме наследници на история”!

Други интересни