Кметовете нямат да имат повече права за пасищата!

Автор: Няма коментари Сподели:

Кметовете няма да могат да продължат договорите за ползване на общински пасища, мери и ливади от наематели, които не отглеждат животни, независимо от срока им. 

Това стана ясно по време на дискусия в парламентарната земеделска комисия. Кметове от Северна България, организирани от депутата Найден Зеленогорски, поставиха въпроса пред министерството и депутатите.

Причината е, че от 1 февруари започват проверките на всички договори за ползване на общинския и държавния поземлен фонд. Ако ливадите не се ползват от животновъди, кметовете са длъжни да ги развалят.

В Северна България районът е равнинен и не се отглеждат много животни. Община Ценово, Русе, например печели по 19 лв. на декар, или общо 400 хил. лв. годишно от ливадите си, заяви заместник-кметът й Цветомир Пенков. 

В същото време животните се събират на 7 хил. декара, а останалите остават неизползвани. Той попита дали фирмата наемател ще трябва да връща парите, получени от Държавен фонд “Земеделие” за косенето на ливадите при предсрочно развален договор. 

Кметове на селища в Плевен, Ловеч, Белене изтъкнаха, че земеделците няма да съдят общините за прекратените договори, а директно ще предявят искове към държавата.

“Ползвателите и наемателите на пасищата досега няма да връщат средствата по Програмата за развитие на селските райони и да съдят общините”, увери Васил Грудев, заместник-министър на земеделието.

Според данни на министерството на земеделието по схемите за подпомагане на площ през миналата година са били заявени 4.93 млн. декара пасища, като на 1.495 млн. декара от тях не се отглеждат животни. 

От площите без животни 540 хил. декара са общинска собственост и вероятно повечето от тях се отдават за ползване на стопани и различни фирми. 

От ведомството допълниха, че по процедура, ако не се явят правоимащи стопани с животни, те могат да отдадат земята за ползване не само за отглеждане на крави, овце и др. 

Срокът обаче не е пет години, както ако става въпрос за паша, а само една година.

http://www.capital.bg

Предишна статия

ГМО тютюн за малко да забави поправка в закона!

Следваща статия

Газов разпределителен център “Балкан”

Други интересни