ГМО тютюн за малко да забави поправка в закона!

Автор: Няма коментари Сподели:

Засега нито депутатите, нито експертите знаят дали като е преписала дословно новата директива за тютюневите изделия, България ще позволи с единия от текстовете да се пушат цигари с ГМО тютюн или не. 

Въпреки това текстът беше приет на първо четене от земеделската комисия. Дълго време обаче се дискутира в нея определението, което гласи “тютюневи изделия са изделия, коитомогат да бъдат консумирани и са съставени дори и частично от тютюн, независимо дали той е генетично модифициран или не”. 

Част от депутатите поискаха яснота дали в България може да се ползва ГМО тютюн и се оказа, че това е забранено. Въпреки това обаче те ще настояват това да се изписва или огласява по някакъв начин или да има изрична забрана.

Новата европейска директива, която въвежда цветни снимки на уврежданията от тютюнопушене и още по-големи предупредителни надписи, трябва да влезе в сила и в България от средата на май. 

Проектозаконът за тютюна, който я въвежда, обаче закъснява, а без да е окончателно приет, производителите не могат да започнат печатането на новите опаковки. 

Според директивата на контрол като цигарите ще подлежат и електронните цигари. 

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Културата в Община Хисаря!

Следваща статия

Кметовете нямат да имат повече права за пасищата!

Други интересни