2016 e годината, в която българите трябва да почувстват реален напредък…

Автор: Няма коментари Сподели:

2016 e годината, в която българите трябва да почувстват реален напредък в областта на правосъдието. Това заяви при представянето на деветия мониторингов доклад за България в Брюксел зам.-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс. 

По думите му това означава да се видят “реални резултати” от борбата с корупцията по високите етажи на властта и с организираната престъпност. От ЕК дадоха да се разбере и че догодина е възможно да има по-голям “юбилеен” доклад, който ще обобщи ефекта от изминалите 10 години на наблюдение в областта на правосъдието и вътрешния ред. 

Така Брюксел достатъчно ясно намеква, че търпението му към липсата на резултати в България вече се изчерпва. 

В същото време, ако се съди по изводите в обявения в сряда доклад и за Румъния, може да се каже, че разделянето на двете страни според постигнатия напредък вече е факт. 

На фона на поредната липса на конкретни резултати в България и препоръчан външен анализ на прокуратурата северната ни съседка е похвалена за “продължаващ напредък по делата за корупция”, професионализма на съдебната система и “политическия консенсус за реформите”, като препоръката е да продължава в същата посока. 

Безсилни опити за изместване на вниманието от истинските проблеми от доклада и насочване на отговорността извън прокуратурата и изпълнителната власт – това пък се видя от действия и реакции сред управляващите в София преди представянето на доклада. Управляващите от ГЕРБ и РБ поискаха оставката на Висшия съдебен съвет (ВСС), а мнозинството в него отказа с мотива, че съветът е “жертва” на манипулации. 

Интересен момент бе, че прочетената от Цветан Цветанов декларация във вторник атакува бившия правосъден министър Христо Иванов и бунтарското малцинство в съвета, на които докладът на ЕК дава еднозначно подкрепа, критикувайки действията на мнозинството около главния прокурор. 

А премиерът дори заяви на заседанието на кабинета, че прокуратурата заслужава похвала заради всичките й усилия за прекъсване на контрабандата, от което в бюджета са влезли почти милиард лева. 

За сметка на това обаче официалният коментар на представителите на кабинета за доклада бе, че той е “обективен”, с вариации на понятието – от “обективно обективен” (по вицепремиера Кунева), през “обективно поощрителен” (по правосъдния министър Захариева) до “обективно критичен” (според Румяна Бъчварова). 

Министрите също не пропуснаха да отбележат, че основните критики са всъщност към кадровия орган на съдебната власт, не толкова към изпълнителната власт. 

Критиките остават и във финалния доклад

Единствената промяна между черновата и окончателния вариант на доклада на ЕК за напредъка на България в сферите правосъдие и вътрешни работи засяга пасажа, в който се коментира скандалът “Яневагейт”. 

Във финалната версия, публикувана в сряда, е смекчено описанието на случката, но не и изводите на ЕК, че “с оглед на надеждността на процеса ще е от значение да се предприемат всички стъпки, за да се гарантира, че разследването се провежда по прозрачен и безпристрастен начин”.

“Във връзка със сериозните твърдения за корупция и търговия с влияние в съдебната система действия са били предприемани само след вътрешен и външен натиск, като органите са неспособни или нямат желание да започнат разследвания по своя инициатива”, се казва още в доклада.

Без промяна остават основните критики и препоръки към България – за липсата на резултати в борбата с корупцията, за непрозрачността на решенията на ВСС, за нуждата от реформа на прокуратурата и наказателния процес, както и за продължаване на съдебната реформа през промени в Закона за съдебната власт.

“Постигането на реални резултати в борбата с корупцията по високите етажи на властта и по делата, свързани с организираната престъпност, продължава да бъде най-сериозното предизвикателство пред България и затова трябва да е първостепенен приоритет”, коментира Тимерманс. Първият вицепрезидент на ЕК приветства желанието на българските власти да разчитат на “техническа помощ и експертен опит в подкрепа на процеса на реформи” от другите държави членки.

По отношение на Румъния Франс Тимерманс беше далече по-позитивен. Той отбеляза, че Румъния и румънските граждани са показали волята си да се борят с корупцията и да защитават независимостта на съдебната власт, а масовите протести са показали колко важни са тези теми за обществото. Тимерманс допълни, че през последната година се се видели професионализмът и отдадеността за реформа и борба с корупцията в Румъния.

Реакцията в София: Обективен на трета степен

“Обективно обективен” – така определи доклада вицепремиерът Меглена Кунева, която заедно с вицепремиерите Румяна Бъчварова и Томислав Дончев и правосъдния министър Екатерина Захариева участва в специална пресконференция по темата. 

“Той дава обективна оценка за предприетите стъпки, като се отбелязва напредък в някои области, но са показани и ясни сигнали къде трябва да се предприемат допълнителни стъпки”, посочи Кунева. “Дали България според ЕК е проявила достатъчна политическа воля”, попита вицепремиерът и сама си отговори: “Да, отчита се, че правителството има воля, но се отбелязва, че 2016 г. ще е тест за борбата с корупцията.” 

Тя добави, че тази година правителството ще предприеме действия за решаването на проблемите, но това трябвало да направят и другите власти – законодателната и съдебната.

Като “обективно поощрителен” пък определи документа министърът на правосъдието. Според нея в управляващите имало желание и план за действие за реформи. Министърът посочи, че през първото тримесечие на годината приоритет е подготвянето и внасянето до 10 март на Закона за съдебната власт, който да въведе приетите в конституцията промени в действие. 

След това щяло да се мине към Търговския закон, а във втората половина на годината и към Гражданския процесуален кодекс.

За Румяна Бъчварова оценката на доклада е “обективно критичен”. Според нея за МВР за първи път се отчитал силен напредък в борбата с организираната престъпност. 

Въпреки че в документа били застъпени показните убийства от началото на годината, тя призова оценките да се дават след края на разследванията. Приоритет тази година е предстоящото внасяне на Закона за МВР, в който щели да бъдат залегнали всички реформи във ведомството. 

Правителството отчете, че по-голямата част от критиките в доклада на ЕК са насочени към ВСС, но кабинетът нямало да последва призива за разпускането му, стана ясно от думите на Екатерина Захариева.

http://www.capital.bg

Предишна статия

Русия – Америка.

Следваща статия

В община Хисаря избори ще има в Ново Железаре на 13 март 2016 година.

Други интересни