България получи от Европа 7 924 566 857 Евро!

Автор: Няма коментари Сподели:

Противно на множеството коментари на български официални представители, страната ни остана под средното ниво на усвояване на европейските фондове от приключилия в края на 2015-та година стар програмен период 2007-2013 г. 

Това сочи официалната справка на сайта на Генерална дирекция “Регионална политика” на Европейската комисия, предаде агенция БГНЕС.

Средният процент на усвояемост за програмния период от 28-те държави-членки на ЕС е 88,9%. Общо десет държави са под това ниво, като България е успяла да усвои 85% от “старите” еврофондове.

Страната ни е на 22-ро място по усвояване, като изпреварва Чехия, Испания, Малта, Италия, Румъния и Хърватска, която последна се присъедини към съюза. Първа по усвояване е Гърция със завидните 98,3%. Осем държави са с 95% усвояемост. Това са Литва, Латвия, Люксембург, Дания, Естония, Португалия, Словения и Финландия.

От официалната информация на Единния информационен портал на Структурните фондове на ЕС, който е на подчинение на кабинета на вицепремиера по еврофондовете Томислав Дончев, става ясно, че държавният бюджет е поел около 10% от тежестта за разплащане към бенефициентите.

Те са получили общо 10 704 271 985 евро, докато Брюксел е превел на България 7 924 566 857 евро.

Разликата от 2,77 млрд. евро засега се покрива от бюджета. Не е ясно колко от този дефицит ще бъде покрит от Европейската комисия. Това ще стане ясно към средата на годината. 

Много е вероятно, заради допуснати нарушения и наложени от ЕК финансови корекции, накрая да се окаже, че около 3 млрд. лева от разплатените по европроекти, са платени от българските данъкоплатци.

https://money.bg

Предишна статия

Милиардери, които не са завършили гимназия!

Следваща статия

Винетките 150 лева! Докога ли?

Други интересни