Google – 22 000 000 000 долара печалба от Android!

Автор: Няма коментари Сподели:

Операционната система за мобилни устройства Android е донесла на Google приходи в размер на 31 млрд. долара и печалба от 22 млрд. долара. Тези данни бяха оповестени от адвокат на софтуерния разработчик Oracle, който води съдебно дело срещу интернет компанията за неправомерно изпозлване на Java при разработката на Android. Google по принцип не дава такива детайли за финансовите си резултати и протестира срещу публикуването им от адвоката на Oracle, който ги е получил чрез конфиденциални финансови документи.

Генератор на печалби

Android, която беше пусната на пазара през 2008 г., генерира приходи за Google по два основни начина. Единият са рекламите, показвани чрез интернет платформите на Google в смартфони, изпозлващи операционната система. Другият източник на приходите са мобилните приложения, продавани през онлайн магазина Google Play.

Анализаторите отбелязват, че няма достатъчно яснота около данните, обявени от Oracle. Не е ясно какъв процент от печалбите идват от развитите пазари и какъв от развиващите се, нито как приходите са се развивали с времето. Поради липсата на такава информация е трудно да се направи сериозна преоценка на този бизнес. “Огромният марж на печалба не е особено изненадващ. Това все пак дава някаква рамка, която да се изпозлва при оценка на възможностите за монетизация на мобилния бизнес на Google. Ролята на Android става по-осезаема”, коментира пред Bloomberg Джеймс Какмак, аналзиатор в Monness Crespi Hardt & Co.

Адвокатът на Oracle Анет Хърст е представила данните на заседание на 14 януари, като пример за “извънредното ниво на комерсиализация”. Тази седмица от Google са призовали водещия делото федерален съдия да редактира и скрие части от публично достъпната стенограма на заседанието. Аргументът на компанията е, че Хърст неправомерно е разкрила “изключително чувствителна информация” от документи, които са били предназначени за изпозлване само от адвокатите.

“Google не публикива разпределението на приходите и печалбите от Android отделно от общите си финансови резултати. Тази информация не е публична и е изключително чувствителна. Публикуването й може да има значителен негативен ефект врху бизнеса на Google”, се изтъква в искането на компанията, цитирано от Bloomberg. Говорителят на Oracle е отказал да коментира въпроса пред агенцията. Стенограмата е била премахната от сайта на съда в петък, но без индикация дали съдията е приел искането на Google.

Съдебна битка 

Продължаващата вече пет години съдебна битка беше върната към федералния съд в Сан Франциско, след като върховният съд на САЩ отказа искането на Google да спре процеса. Oracle е увеличила исканата компенсация до 1 млрд. долара, тъй като в иска бяха включени и новите версии на Android, излезли след началото на делото.

Oracle иска да изпозлва финанфовата информация от Google за да докаже, че интернет компанията е използвала Java, за да ускори разработката на операционната система, поради което трябва да сподели част от приходите си. Oracle също така иска да обвърже обезщетението, което ще получи, с печалбите на Google от Android заради използването на нейна интелектуална собственост.

Адвокатите на Oracle заявяват пред съда, че при разработката на Android Google е трябвало да бърза, за да не изостане от конкурента Apple, който вече е привличал потребители със своята мобилна операционна система iOS. Анет Хърст цитира свидетелство от инженер на Google, според когото нито една от алтернативите освен на Oracle не е могла да свърши работа в онзи момент.

http://www.capital.bg

Предишна статия

ДЕВИЗА НА РУСНАЦИТЕ: «JE SUIS PUTIN»!

Следваща статия

Русия – Европа.

Други интересни