Работната сила в България застарява все повече, предупреждава Световната банка!

Автор: Няма коментари Сподели:

До 2050 г. средната възраст на трудоспособното население у нас ще е 60-64 години.

Тези притеснителни данни изнесе Световната банка в новия си доклад, посветен на проучване на меките умения (познавателни и социално-емоционални) на българина що се отнася до реализацията на трудовия пазар.

Старши експертът икономист Виктория Левин представи частична информация от доклада на Световната банка, като подчерта, че страната ни е на едно от първите места в света по рязък спад на трудоспособнотонаселение. 

През 2010 г. средната възраст на българите по този показател е била 35-39 г., но по прогнози до 2030 г. тя ще стане 50-54 г., а до 2050 г. – около 60-64 г., обяви Левин.

По думите й този проблем може да бъде компенсиран само с подобряване на трудовите умения. Именно с тази цел Световната банка е провела проучване сред стотици български домакинства, стартирало още през март 2013 г. 

На запитванията са отговорили над 7000 респонденти. Целта на изследването е била да покаже нивото на така наречените меки умения – познавателни и социално-емоционални.

Изводът за страната ни е, че по-възрастните имат по-ниски познавателни умения, но по-високи междуличностни такива.

В България няма култура на учене през целия живот, установили са от Световната банка. Делът на българите над 25 г., ангажирани с образование, е едва 1,5% за 2012 г., което е в пъти по-ниско от средното за Европа ниво от 9%. 

Едва 7% от населението, ангажирано с трудова дейност, е участвало в образователна дейност за подобрение на трудовите си умения за последната година преди запитването, сочат още данните. 

https://news.bg

Предишна статия

Ръководството на БНБ си раздало 1 000 000 заплати и бонуси за 2014 година!

Следваща статия

Веселин Марешки – цената на дизела 1.49 лева за литър!

Други интересни