БНБ загуби делото, очакваме да съобщят заплатите и бонусите!

Автор: Няма коментари Сподели:

Върховният административен съд (ВАС) е решил делото за засекретените заплати на управителя и подуправителите на БНБ в полза на депутатите от Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров, които искат пълна прозрачност по въпроса.

“Решението излезе вчера. До седмица очакваме подробни данни какви възнаграждение са си раздавали в централната банка през 2014 и 2015 г., преди и след фалита на КТБ”, каза пред “Дневник” Мартин Димитров.

В иска си депутатите от РБ са посочили, че огласената по-рано обща информация за възнагражденията на Управителния съвет трябва да се персонифицира. “Необходимо е също разяснение на разликата от около 117 хил. лв. в бонусите, които шефовете в БНБ са си раздали пред първото и през второто шестмесечие на 2014 година”, обясни Димитров.

Според справката допълнителните възнаграждения в първите 6 месеца на 2014 г. преди фалита на КТБ са 557 000 лева, а сумата за вторите 6 месеца е намаляла до 440 000 лв. “След казуса КТБ явно ги е хванало срам и възнаграждението е понамаляло”, коментира по-рано депутатът.

Интерес представляват по думите му конкретно заплатите и бонусите на управителя Иван Искров и подуправителя, отговарящ за банковия надзор Цветан Гунев. Точно те двамата не са били съгласни да се огласи тази информация за разлика от останалите членове на борда, които са били съгласни.

“Призоваваме БНБ да спази законовия срок и до дни да предостави исканата информация – заплати, бонуси и методиката, по която допълнителните възнаграждения са били определяни”, каза Мартин Димитров. “Ако няма методика, значи някой е определял парите по бакалски”, разсъждава той.

В съдебното решение е посочено, че не може да се иска аналитична информация заедно с данните, тъй като тя не е по Закона за достъп до обществена информация. “Така че очакваме данните, а анализите ще си ги правим сами”, обобщи депутатът.

http://www.dnevnik.bg/

Предишна статия

Знаете ли каква заплата взема шефът на Българска народна банка?

Следваща статия

Пътищата са мокри и заснежени!

Други интересни