Депутат със стряскащи разкрития за аферата на Петър Москов с ваксините!

Автор: Няма коментари Сподели:

Нов скандал с главен герой Петър Москов е на път да взриви държавата. Прокуратурата спира и забранява употребата на скандалните ваксини “Еувакс” и “Пентаксим”. 

Разследванията за ваксините “Еувакс” и “Пентаксим” бяха обект на журналистическо разследване на Валя Ахчиева, което първоначално бе спряно безпрецедентно за излъчване от ръководството на държавната телевизия. 

Прокуратурата спира ваксините и забранява използването им в България. Както е известно, обаче “Пентаксим” се инжектира на бебета у нас от лятото на 2015 г. И ако прокуратурата не се бе ослушвала и реагира едва тогава, когато обществената нетърпимост нарасна в лавинообразен порядък, ваксините можеха да бъдат спрени далеч по-рано.

Въпросът за васкините бе поставен за първи път от червения депутат Желю Бойчев на парламентарен контрол.

По този повод Агенция ПИК потърси Бойчев по горещата тема.

 

Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ 

 – Г-н Бойчев, как ще коментирате действията на прокуратурата за спиране на турските ваксини?

– За мен това е поредният скандал около министър Москов. За съжаление този скандал е свързан с най-важното за всяко семейство – здравето на децата им.

Позволил съм си в рамките на процедурата на парламентарния контрол да задам няколко въпроса по темата с внесените ваксини и към министър Москов и към министър Горанов.

За мен нещата са изключително скандални и позорни за нашата страна, защото на гражданите беше обяснено, че едно от задълженията на Министерство на здравеопазването да осигури ваксини за задължителния имунизационен календар е решено чрез дарение. В крайна сметка Москов се опита да се изкара герой за това, че е набавил ваксините чрез споразумение за дарение с Турция.

– Да, но се оказа, че за дарение не може да става и дума.

– Точно така. От въпросите, които отправих в Народното събрание, става ясно, че е бил извършен стоков бартер по силата, на който България получава два милиона дози ваксини, а страната ни изнася 5 милиона дози БЧЖ ваксина за туберколоза. 

И тук започнаха големите драми. От отговора на министъра става ясно, че едната ваксина няма документи за разрешение за ползване в България. Министърът обясни, че тази ваксина няма да бъде слагана на български граждани, а на бежанци.

Тук обаче изниква въпросът – защо в докладната записка до Министерския съвет и в самото споразумение за ваксините между двете държави е записано, че тази ваксина ще бъде ползвана за задължителния имунизационен календар? Възниква и втори въпрос – защо ваксината, за която се твърди, че ще бъде ползвана за бежанци е педиатрична и в детска доза?

Но аз се радвам, че ефектът от нашите действия е налице. Имаме отговор от здравното министерство, че ваксината няма да бъде използвана за българските деца, защото в нея има високо съдържание на живачно вещество и по тази причина няма право да бъде ползвана на територията на Европейския съюз.

– Какво се случва с другата ваксина “Пентаксим”, която бе внесена в България?

– От Министерство на здравеопазването отговориха, че тя е от същата фирма, която внася ваксините в България, но тя има споразумение с една турска фирма и не трябва да се вдига такъв голям шум. Никъде в отговора на министър Москов нямаше дори и едно изречение, че тази ваксина има съответното разрешение от референтна лаборатория на ЕС и нужната документация да бъде ползвана в България. Такъв документ за тази ваксина няма и това е другото голямо нарушение, което беше извършено по този случай.

От разговорите ми с детски лекари и родители разбрах, че са правени опити тази ваксина да бъде поставяна на децата. Но предвид обществената реакция лекарите избягват да я слагат.

Разбрах, че сега се подновяват опитите за имунизирането на децата с тази ваксина. 

– Вярно ли е, че при износа на ваксината е извършена злоупотреба?

– Разследването на Валя Ахчиева показа огромните злоупотреби, които най-вероятно са извършени при вноса на ваксините. Въпреки това аз смятам, че кучето е заровено и при износа.

Излиза, че тази криза с ваксините е била предизвикана нарочно, за да се стигне до ситуация, в която са се намерили основания под формата на дарение те да бъдат внесени. В същото време министерството изнася 5 млн. ваксини. И тук има много въпроси –  как и по какъв начин ваксините са били изнесени от страната? Защо те са минали през Одрин и на каква цена са изнесени. 

При мен постъпва информация, която засега не мога да потвърдя на 100%, че не са малки сумите, които са реализирани при продажбата на тези 5 млн. ваксини. Ситуацията е доста странна.

Между здравното министерство и Турция има една лоша практика. Преди няколко години имаше арестуван на границата представител на една голяма турска компания. Информацията беше, че тази голяма е била предназначена за подкуп на определени лица в здравеопазването. Свидетели сме на едни порочни взаимоотношениия с Турция в сферата на здравеопазването и аз съм изключително чувствителен по тази тема.

Казал съм на министър Москов, че следя действията му, тъй като предстоят и още важни процедури. В интерес на всички граждани е те да бъдат проведени както трябва и съобразно закона.

– БСП ще поиска ли оставката на министър Москов след тези разкрития?

– Всяка една държава, особено такава, която претендира да е европейска при такъв голям скандал, въпросът за оставката дори не трябва да се коментира. 

Не виждам какъв по-голям гаф може да извърши Москов – да постави под въпрос провеждането на задължителния имунизационен календар и след това да се оплетеш в една поредица от нарушения.

Министърът сам трябва да си тръгне. Това е въпрос на чест и достойнство.

http://pik.bg/

Автор: Ивайло Крачунов

Предишна статия

Прокуратурата в Пловдив разпореди проверка…

Следваща статия

Русия започна производство на Ту 160./видео/

Други интересни