Времето на петрола завърши!

Автор: Няма коментари Сподели:

Герман Греф, председателят на най-голямата банкова организация в Русия и международен финансов играч – “Сбербанк”, заяви, че времето на петрола изтича, а когато това се случи – страната му ще е сред най-големите губещи в света.

Изказването му бе направено по време на дискусията “Бъдеще невъзможно” на най-престижния московски форум за бизнесмени, банкери, финансисти и др. – Гайдаровския, където бяха обсъдени алтернативните източници на енергия и иновациите в технологичния сектор.

Според него страната му е сред губещите в настъпващата технологична революция. Думите му предизвикаха реакцията на зам.-председателя на Държавната дума Николай Левичев, който поиска оставката на Греф като шеф на банката, като изтъкна, че страната му има едни от най-добрите военно-промишлени комплекси и ядрена и въздушно-космическа промишленост, и за разлика от много други не следват унило и покорно желанията на “вашингтонския областен комитет на партията”.

В речта си на форума банкерът изтъква за пример Китай, която до следващата година ще има на разположение 70 гигавата слънчева енергия, 160 гигавата мощност от вятърните централи и биоенергетиката, 330 гигавата енергия от водните централи – и всичкото това от възобновяеми източници. За сравнение Русия и 2,5 пъти по-малко по-малко инсталирана енергийна мощност.

Той посочва, че в скоро време Китай ще ползва с 45% по-малко традиционни източници на енергия, сред които са и руските въглища, в чийто добив държавата му продължава да инвестира, вместо да се насочи към зелената енергия.

Той предвеща, че до 10 години електромобилите ще са достатъчно популярни по света, за да сложат край на хемегонията на петрола.

Според него Русия не се е ориентирала в правилната насока на технологично и обществено развитие и ще загуби изключително много, за разлика от държавите, които са избрали да развиват друг енергиен и социален отрасъл.

Греф смята, че стандартът на живот в реформиралите се страни ще е в пъти по-висок от този в назадничавите, а промените в обществото ще са не по-малки. Според него реформи ще трябва да има и в образованието, което да се промени коренно, за да отговаря на нуждите на новия пазар.

Home

Предишна статия

Демографскатата криза и алчността за по-добър живот!

Следваща статия

Още сняг и опасни пътища в почти цяла България!

Други интересни