Ново превъртане на бившия “Рубин” къса връзката с КТБ!

Автор: Няма коментари Сподели:

Нова серия от операции около стъкларския завод “Рубин” в Плевен са на път да скъсат всякакви връзки към първия голям кредитор КТБ. Последните елементи в схемата включват цесия към регистрирано преди по-малко от месец дружество и течаща в момента продажба за 15.5 млн. лв. на 70 сгради на завода от частен съдебен изпълнител по искане на малка софийска фирма.

Приятелят на премиера Бойко Борисов Александър Сталийски и съпругата му Виолета Сечкова спасиха депозитите си в КТБ от съответно 20 и 10 млн. лв. чрез поредица от цесии с “Кепитъл инвестмънт”, чрез които преди година се смени контролът над активите на плевенското предприятие. Пряка връзка на новия собственик със Сталийски няма, но името му “изтече” в записите между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, където той е цитиран, че сам се е похвалил, че е взел стъкларския завод. Сегашната препродажба най-вероятно цели активът да се превърти отново и да се отдалечи от КТБ и заплахата от други кредитори. Синдиците на фалиралата банка имат право да атакуват цесиите на Сталийски и Сечкова, но досега няма информация да са го направили.

Веригата дотук

Броени дни преди Коледа частният съдебен изпълнител от Плевен Цветозар Найденов обяви за продажба имот от близо 230 дка и построените на него 70 сгради, а исканата цена за всичко това е 15.5 млн. лв. без ДДС. Процедурата върви и в момента, като евентуално подадените предложения ще бъдат отворени сутринта на 19 януари. Според съобщението имотът е собственост на “Рубин пропърти”, което се явява длъжник по изпълнително дело, заведено от “Уинър”.

Въпросната фирма е с предмет на дейност консултантски услуги. Тя е регистрирана в столичния квартал “Надежда 3” и е с едноличен собственик 32-годишния Николай Топалски. Капиталът й е 5 хил. лв., а отчетът й за 2014 г. показва 0 лв. приходи. Потърсен за информация какви са вземанията на “Уинър” от плевенския завод и откъде произтичат те, Топалски помоли да се обадим по-късно, след което спря да вдига телефона си.

Документи в Търговския регистър показват, че фирмата е бивш акционер в собственика на активите “Рубин пропърти”. През март 2015 г., “Уинър” е апортирала движими вещи, оценени на 6.24 млн. лв., в капитала на компанията и е получила близо 20% от акциите. Тя е придобила активите на 21 януари 2015 г. от също неизвестната “Булсенд” срещу 4.7 млн. лв.

Фирмата обаче не остава за дълго съсобственик в предприятието. В края на август тя прехвърля акциите си на “Рубин трейдинг”. По-рано това е направил и другият акционер в “Рубин пропърти” – “Кепитъл инвестмънт”, и така от септември заводът се сдобива с нов едноличен собственик – “Рубин трейдинг”.

Сега частният съдебен изпълнител продава 70 сгради, които през декември 2014 г. са апортирани от “Кепитъл инвестмънт”. Тогава става ясно, че сделката е чрез цесия с предишния собственик на актива – “Рубин инвест”, и става на данъчна оценка 12.18 млн. лв. Сега вероятно се продава същият пакет от сгради и земя.

Пореден нов кредитор

Промяна има и при кредитора – “Глас контрибюшън” чрез договор за цесия от 23 декември е поело вземанията на “Кепитъл инвестмънт” от “Рубин пропърти” и “Рубин трейдинг”. Срещу това цесионерът, регистриран само дни по-рано, трябва да заплати цена от 42 235 360 лв., която далеч надвишава това, което частният съдебен изпълнител очаква да получи от продажбата на активите. В същото време капиталът на “Глас контрибюшън” е 50 001 лв., а акционерите отново са физически лица без някакъв сериозен друг бизнес. А това само засилва съмненията, че сделката е просто част от схема за заличаване на връзките към истинския собственик на завода.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Случилото се в Кьолн за нас е ежедневие!

Следваща статия

Учителя сам си спрял сърцето на 27 декември 1944 година.

Други интересни