Жоро от ДАНС и Цено от НСБОП гарантирали трафик на бежанци!

Автор: Няма коментари Сподели:

Служител на ДАНС, на националната полиция и трети гражданин са изнудвали иракчанин за 30 хиляди евро, обещавайки му в замяна сигурен канал за трафик на имигранти от Турция до София. Това твърди специализираната прокуратура, която в почивния ден поиска от спецсъда постоянен арест за тримата.

Държавното обвинение сочи дансаджията Георги Георгиев, служителят на Главна дирекция “Национална полиция” Цено Филипов и Борис Рангелов за членове на организирана престъпна група, действала от януари 2015 г. до задържането им на 5 януари тази година.

Според прокуратурата, Геогиев и Филипов са поискали 30 хиляди евро от иранския гражданин Махмуд Али Мехмед, като в замяна са му обещали сигурен канал за трафик на бежанци от южната ни съседка.

Като бонус те искали по 2 хиляди евро на месец от трафика. Рангелов пък е обвинен за отвличане – държавното обвинение твърди, че столичанинът принудил Мехмед да се качи в колата му, откарвайки го в кафене на повторна среща с държавните силови служители, за да им предаде уречените пари.

Според обвинителния акт служителите отишли в заведението, което държи иракчанинът, и се представили като “Жоро от ДАНС и Цено от НСБОП”, като дошли със служебен автомобил на ДАНС – Опел Астра. Двамата му казали, че ще го арестуват или ще го пратят в бежански лагер, ако не се съгласи.

Според защитата на тримата обаче нещата изобщо не стоят така. Тримата адвокати твърдят, че изобщо няма доказателства за истинността на тезата на прокуратурата и за налично престъпление.

Юристът, представляващ Рангелов пък твърди, че било практика службите да използват “момчета от улицата” при свои операции и Рангелов можело да си мисли, че им съдейства. По думите на адвоката иракчанинът има много лош български и може да не се изразява коректно в показанията си.

Въпреки това обаче защитникът се позова в полза на клиента си именно на тези показания – по думите му в тях Мохамед казал, че Рангелов му подвикнал от колата да спре, като после го “тръшнал” на седалката. 

Тази дума може да не е използвана коректно, готов съм да се обзаложа, че на 100 грамотни българи никой не би използвал разговорно думата, навлезе в хипотеза юристът.

Той и колегите му поискаха да знаят как се е доказало, че тримата са трайно свързани, каквото е изискването за наличие на организирана престъпна група. Какво е извършвала тази група от януари 2015 г., след като всичко описано от прокуратурата започва от 7 декември, недоумява защитата.

БЛИЦ 

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Полицията нападна протестиращи срещу бежанците с водни оръдия и сълзотворен газ!

Следваща статия

Веселин Стоименов се настани на пристана на река Ропотамо!

Други интересни