“Газпром” отказа доставки на дъщерното си “Овергаз”!

Автор: Няма коментари Сподели:

Раздялата на “Овергаз” с руската “Газпром”, която държи половината от капитала на българската компания, става с трус. Часове преди Нова година съвсем неочаквано “Газпром” обяви, че спира доставкитеза единственото частно газоразпределително дружество в България от началото на януари. В ролята на спасител влезе държавният доставчик “Булгаргаз”.

От официалните информации не стана ясно каква е причината за отказа от доставки – имаше твърдения за просрочени задължения, но те бяха отхвърлени. Резултатът обаче е ясен – “Овергаз”, която досега доставяше 10% от количествата в страната, при това вероятно на по-изгодни цени, вече ще трябва да купува по-скъпо от държавната “Булгаргаз”, която пък ще е монополист във вноса. България още няма алтернативи на руския газ освен малкото местно количество от Галата.


Разминаванията в твърденията

Според “Овергаз” официално уведомление за спирането от руската страна е получено едва на 31 декември вечерта. Няколко дни преди това обаче Балканският диспечерски център е показал, че от 1 януари 2016 г. доставките за “Овергаз” са нулеви,което е единствената индикация,накарала компанията дапоиска помощ от”Булгаргаз”, за да осигури природния газ за клиентите си.

Действията на “Газпром” доведоха до коментар от страна  на “Овергаз”, че това е “опит да се открадне един бизнес”.

От руска страна единственият коментар по повод на спрените доставки дойде от руското външно министерство, откъдето посочиха, че преговорите между “Овергаз” и “Газпром” продължават за изчистване на натрупаните в последните години търговски въпроси.

От самата “Овергаз” обаче посочиха, че нямат задължения към своите руски партньори и че договорът им за доставка на природен газ изтича през 2017 г.

От последния консолидиран финансов отчет на дружеството, публикуван в Търговския регистър за 2013 г., се вижда, че “Овергаз инк” има задължения към свързани лица в размер на близо 180 млн. лв. и общо приходи за 110 млн. лв. Не е ясно обаче как сумата на дълговете се е променила през последните две години и дали има някаква връзка с неочакваното спиране на доставките на природен газ.

Ситуацията, в която “Овергаз” изпадна, дойде заедно с решението на акционерите в дружеството да се разделят от пролетта на 2016 г. В момента в него50% държи “Овергаз холдинг” на Сашо Дончев, 49.51% са на “Газпром експорт”, а останалите 0.49% – на самата “Газпром”. В началото на декември между тях е подписано споразумение, че руските партньори ще се оттеглят, като продадат дела си на “Овергаз холдинг”.

Държавата в действие

С намесата на премиера Бойко Борисов държавата подсигури доставките на природен газ за клиентите на “Овергаз”. “Булгаргаз” получи уверение от “Газпром”, че ще получи нужните количества природен газ. Те обаче ще бъдат с 10% по-скъпи от договорените доставки за държавното дружество. Според Коен тази разлика трябва да се поеме  от “Овергаз”.

Напрегнатата ситуация в навечерието на 2016 г. накара ръководството на БЕХ да обвини “Овергаз”, че не е съобщила за този проблем по-рано. “Не може някой да държи 200 хил. души заложници затова, че не се е обърнал навреме”,посочи Жаклен Коен, изпълнителен директор на държавния холдинг. Борисов пъкотхвърли възможностите за конспирации, като посочи, че не е нормално няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ,”Овергаз” да уведомява за ситуацията.

По думите на Коен Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) трябва да бъде сезирана за това по какви цени “Булгаргаз” и “Овергаз” са получавали природния газ от “Газпром”. 

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Коментар от гражданин в 10.40 сутринта!

Следваща статия

Токът става стока като всяка друга!

Други интересни