Васильовден е Празнуват Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Веско.

Автор: Няма коментари Сподели:

Православната църква чества на днешния 1 януари Свети Василий Велики – Васильовден. На този ден имен ден празнуват Васил, Василкa, Вeсeлин, Вeсeлинa, Вeсeлa, Веско. Празникът се нарича още Василица, и Сурваки, Сурва.

Според народния обичай вечерта преди 1 януари се извива празнично хоро. След това се оставя менче с вода и цветя да пренощува на открито – ако водата е замръзнала на сутринта, това означава, че годината ще бъде плодовита и ще има здраве. Вечерта на празника е своеобразна втора Бъдни вечер, но на трапезата има месо.

Присъства и задължителната баница с късмети. През деня къщите обикалят сурвакари, за да наричат здраве и късмет на стопаните.

Във всички епархии на Българската православна църква ще бъде отслужена Света Василиева Литургия. Негово Светейшество Българският патриарх Неофит ще отслужи св. божествена Литургия в патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”. Начало на богослужението 10 ч. След това Светейшият патриарх Неофит и духовенство ще отслужи традиционния Новогодишен Молебен за благоденствието на българския народ през новата 2014 г., съобщиха от Светия синод.

Св. Василий Велики се родил около 330 г. в Кесария Кападокийска. Считан е за един от тримата вселенски православни учители и яростен противник на еретизма. Получил образование в най-добрите училища в Кесария, Цариград и Атина. Към 357 г. предприел пътешествие из Сирия, Палестина, Египет и Месопотамия, за да получи впечатления от духа на монашеството. 

След завръщането си се усъвършенствал като философ и избрал за аскетическо уединение едно поетично кътче край река Ирис, където основал Василиевските манастири и сам станал игумен, а след това и епископ на Кесария Кападокийска. Като такъв той се борил срещу ересите. С авторитет и достойно поведение Василий респектирал дори самия император.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Папата към медиите: Не позволявайте арогантността и злото да засенчат добротата!

Следваща статия

Слънчево начало на 2016 година!

Други интересни