Швейцарски банки публикуваха имената на клиенти, не използвали сметките си от поне 60 години!

Автор: Няма коментари Сподели:

Швейцарски банки публикуваха днес имената на над 2600 собственици на сметки, който не са използвани от поне 60 години, предаде Ройтерс.

За вложителите или техните наследници това е последен шанс да предявят претенции за парите в сметките, преди те да бъдат предадени на държавата.

Банковият сектор посочва, че около 44 милиона швейцарски франка (44,5 млн. долара) са в неактивни банкови сметки, които не са използвани от поне 1955 година. 

В швейцарските трезори има и близо 80 депозитни кутии, чието съдържание е неизвестно.

Титулярите на неизползваните сметки могат да бъдат проверени на сайта http://www.dormantaccounts.ch, който е активен от днес според ново швейцарско законодателство, влязло в сила през януари.

Публикувайки тази информация, банките правят последен опит да възстановят контакта с клиентите си, посочва Клод-Ален Маргелиш, главен изпълнителен директор на Асоциацията на швейцарските банки.

Всяка година в списъка ще бъдат добавяни нови имена с изтичането на 60-годишния срок за липса на активност.

Крайният срок за подаване на заявления във връзка със списъка е една година от датата на публикацията.

Банковите сметки, към които няма изявени претенции, в Швейцария са деликатен въпрос, след като през 90-те години Световният еврейски конгрес започна кампания за възстановяване на активите на загиналите в Холокоста, предаде БТА. 

Под натиска на еврейски организации и правителството на САЩ през 1998 г. големи швейцарски банки се съгласиха да платят 1,25 млрд. долара за уреждане на обвиненията, че са източвали неактивни сметки и са пречили на наследниците да получат парите, припомня Ройтерс.

http://pik.bg/

Предишна статия

Културното наследство на Либия също е заплашено от “Ислямска държава”!

Следваща статия

“Ислямска държава” печата фалшиви пари!

Други интересни