НЕК продължава да изкупува неефективната енергия на високи цени!

Автор: Няма коментари Сподели:

Meрките, които трябваше да разрешат големите финансови проблеми на Националната електрическа компания (НЕК), сработиха, но само отчасти. Почти година след приемането й, една от най-важните законодателни промени, които трябваше да спестят на компанията около 100 млн. лв. годишно, все още не може да бъде приложена заради пропуски в законодателството и поднормативните актове. 

Става въпрос за изискването НЕК да купува само високоефективната енергия от топлофикационните и заводските централи, прието от парламента през февруари тази година.

Въпрос на (не)желание

Вместо това изискване да се изпълнява, част от топлофикациите и заводските централи продължават да продават на НЕК цялата си произведена енергия. Това стана ясно от изказване на Петър Петров,ръководител отдел “Регулиран пазар” вНЕК, по време на обществено обсъждане в енергийния регулатор за увеличаване на цената на високоефективната енергия от ТЕЦ “Брикел”, чиято собственост се свързва с Христо Ковачки (виж карето).

По думите на Петров още през лятото НЕК е предложила на дружествата, от които директно изкупува високоефективната електроенергия, да сключат договори, в които да бъдат посочени месечните количества топлинно производство, на базата на което да се определи каква част от енергията трябва да бъде изкупена по преференциални цени. 

Това са общо осем топлофикации, от които 6 са на Ковачки, а другите две са “Топлофикация София” и “ЕВН България топлофикация”, както и 6 заводски централи, между които с най-големи количества са “Брикел”, “Свилоза” и “Видахим”. 

Те обаче са отказали да подпишат договора, което пречи на НЕК да определи каква част от енергията, която купува, действително е високоефективна, посочи Петров. 

В тази връзка от ЕВН коментираха пред “Капитал Daily”, че желаят да сключат договор с НЕК и са в процес на преговори, но към момента той не отразява правата и на двете страни.

Законодателни пропуски

Ситуацията трябваше да се промени към средата на октомври 2015 г. Тогава беше крайният срок топлофикациите да инсталират уреди, които да показват какво количество топлинна енергия произвеждат, и така да се определи делът на високоефективното производство, което трябва да се изкупува от НЕК. 

От отговор на министъра на енергетиката Теменужка Петкова по време на парламентарен контрол в края на ноември обаче стана ясно, че към въпросната дата нито едно дружество не е изпълнило изискването. Последваща проверка на министерството пък е показала, че към 24 ноември само “ТоплофикацияРусе”, “EVN България ТоплофикацияПловдив”, “Топлофикация ВеолияВарна”, “ТоплофикацияБургас” и “ТоплофикацияСофия”, но само за “ТЕЦ София”, са изпълнили изискването. Това означава, че всички останали вероятно продължават да продават неефективната си енергия на НЕК или поне към момента няма механизъм, който да ги ограничава.

Причината е, че те не могат да бъдат санкционирани, тъй като тази подробност е пропусната при промените в закона. В тази връзка от Министерството на енергетиката трябваше да внесат законодателни промени. 

Оттам обаче не отговориха на въпроса на “Капитал Daily” дали поправките са готови и кога ще бъдат внесени за гласуване в парламента.

Други възможности?

Друга възможност да се контролират топлофикациите дали продават само високоефективната си енергия на НЕК е чрез сертификатите за произход на енергията, които се издават от КЕВР. От началото на следващата година те трябва да се издават всеки месец, а не на годишна база, както досега, което беше потвърдено и от председателя на регулатора Иван Иванов. За да стане възможно това, комисията трябва да направи необходимите промени в поднормативните документи. 

Представители на топлофикационния сектор изразиха съмнение, че КЕВР ще има административния капацитет да се справи, тъй като дружествата все още си чакали сертификатите, за които са подали заявления през лятото.

http://www.capital.bg/

Казусът с цената на “Брикел”

Преференциалната цена на ТЕЦ “Брикел” ще бъде увеличена с 12% до 133.49 лв. за мегаватчас от началото на 2016 г. Това предвижда проектопредложение на КЕВР, за което беше проведено обществено обсъждане във вторник (15 декември).
Причината за промяната е, че при определянето на сегашните цени, които влязоха в сила от 1 август, дружеството е заявило, че ще работи с пет от блоковете си вместо с три, както до момента.
Както “Капитал” писа, местната екоинспекция е отказала да издаде на дружеството ново комплексно разрешително, без което то не може да включи в експлоатация останалите два блока. Според проекторешението на КЕВР възникването на това непредвидено обстоятелство е основание за промяна на цените, тъй като води до съществено изменение на ценообразауващите елементи.
Петър Петров от НЕК обаче възрази на промяната на цените, като изтъкна, че ефективността на дружеството е под 80%, което означава, че трябва да се изкупува само част от високоефективната й енергия, а не цялата, както е в момента.
Освен това той посочи, че цената от 204 лв., която ТЕЦ-ът плаща за гориво, е необосновано висока, при положение че цената на въглищата от “Мини Марица-изток”, които “Брикел” купува, е 77 лв. за тон.
От централата посочиха, че тази разлика идва от факта, че нейната технология е такава, че трябва да преработва въглищата, преди да ги използва, което води до тяхното оскъпяване.
Заради по-малкото енергия, която “Брикел” ще произведе, НЕК трябва запълни квотата за регулирания пазар с друга енергия, което може да наложи преизчисление на цената за тези потребители.
Експертите на КЕВР, изготвили доклада, от своя страна не отговориха дали имат такива намерения.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Млади компании ще могат да получат до 200 000 евро субсидии!

Следваща статия

КОЙ ЗАГРАБВА ЗЕМИ?

Други интересни