Кирил Добрев: Бюджет 2016 гарантира бедност!

Автор: Няма коментари Сподели:

С увеличаване на минималната работна заплата през следващата година хората ще станат по-бедни и Бюджет 2016 им го гарантира. Това заяви на пресконференция в Габрово народният представител от БСП лява България Кирил Добрев.

„Следващата година хората ще живеят по-бедно, отколкото през 2015 г. Тези, които са били безработни през миналата и по-миналата година, ще останат безработни и през 2016 г.  

Замразени са парите за пазара на труда, т.е. няма инвестиционни мерки от страна на държавата, с които да се увеличат работните места“, коментира Добрев. 

По думите му Националният статистически институт показва влошаване на бизнес средата и бизнес климата. „Няма мерки за стимулиране на икономиката, като се разчита само и единствено на европейски средства, които през 2016 г. ще бъдат по-малко от изминалата”, каза още депутатът от левицата.

Според Кирил Добрев правителството е „шампион“ по взимането на кредити, като дори сега взима нов заем, в размер на 5 милиарда. „Всеки един българин през 2016 г. ще бъде задължен със 740 лв. 

Заемът се взима, заради всички тези влошени параметри. Ние ще харчим повече, отколкото ще изкарваме“, информира депутатът. От казаното пред медиите стана ясно още, че 2 млрд. лв. от Бюджет 2016 са „личен портфейл“ на Бойко Борисов. 

„В бюджета са заложени едни 2 млрд. лв., които той ще раздава както си поиска. Примерно, отива в Дупница или някой друг град, и някой му казва: „виж сега, тука площада и тая зала как са оставени“. 

Той вдига телефона и в типичния си стил казва да се дадат 200 000 лв. за ремонт“, поясни Кирил Добрев. Той информира, че на фона на влошените икономически показатели на страната се увеличават разходите за МВР със 150 милиона. 

„Наясно сме, че тук има стара и неправилно функционираща система. Не може 90% от парите да отиват за заплати. Отново не се залагат реформи, а се увеличават парите за МВР“, допълни той.

Добрев заяви, че минималната работна заплата се увеличава през следващата година, но се замразяват майчинските. „Отказаха увеличението на майчинските на фона на увеличаване бюджета на МВР и пари за самолети. 

Отказаха да увеличат и парите за първокласниците. Следващата година пенсиите ще бъдат увеличени с 2 лева, а в същото време се увеличава стажът и възрастта за пенсиониране“, каза още той. 

По думите му Бюджет 2016 се характеризира и с това, че са орязани средствата за общините, като в същото време премиерът е с призив „да се увеличат данъците“. 

„След това негово изказване се опитаха да го замажат с „увеличаване на събираемостта“, но събираемостта е една и съща във всички български общини“, добави още народният представител.

Кирил Добрев разкритикува готвената през 2016 г. реформа в здравеопазването, свеждаща се до лимит за дейности. Той категорично се обяви и против публични средства да отиват в частните училища.

 

Габрово / България

http://fakti.bg/

Предишна статия

Русия поиска помощ от Кипър за борбата срещу Ислямска държава!

Следваща статия

Гимнастичка на осем години остави публиката и журито без дъх!!!

Други интересни