Делото “Бисеров”, или когато обвинението работи за оправданието! Сложните разследвания за корупция се възлагат на прокурори, които нямат капацитет, но не отказват услуги!

Автор: Няма коментари Сподели:

В навечерието на заключителната мисия на експертите от ЕК, подготвящи януарския мониторингов доклад, Софийският градки съд (СГС) оправда във вторник бившия зам.-председател на ДПС и на 41-то Народно събрание Христо Бисеров по обвинения за нарушения на данъчните и валутните закони и подадена невярна декларация пред Сметната палата.

Оправдаването на бившия висш функциониер на ДПС не би могло да е изненада в контекста на традиционния изход от. нар. знакови дела, засягащи фигури висшите ешелони на държавното управление и на организираната престъпност. С оправдателна присъда завършват почти всички разследвания с такъв профил, обичайно започвани от прокуратурата с шумни медийни акции. 

Ако проследим историята на казуса “Бисеров” ще видим, че още от самото му начало знаците, които даваше държавното обвинение сочеха, че нещата отново са скроени за пълно фиаско.

Ще предупредим, ще завоалираме

На 3 ноември 2013 г. пресцентърът на ДПС разпространи следното кратко съобщение: “По молба на Христо Бисеров почетният председател на ДПС Ахмед Доган и председателят на партията Лютви Местан приеха оставката му като заместник-председател и член на ЦС и на ЦОБ на партията”.

Решението предизвика вълна от спекулации какво точно се случва. Бисеров беше в силна позиция – ръководеше правната комисия в парламента, прокара ключовият закон за промени в ДАНС, по който Делян Пеевски беше избран за шеф на агенцията, макар и за кратко, и за оттеглянето му нямаше видимо обяснение.

Яснота внесе прессъобщение на прокуратурата три дни по-късно. В него се казваше, че главният прокурор Сотир Цацаров е получил от председателя на ДАНС (близкият до ДПС Владимир Писанчев) писмена справка, “съдържаща информация за евентуално извършени престъпления против финансовата и данъчната система”, засягаща “лицата Христо Бисеров и Ивайло Главинков”. От справката ставало ясно, че “получените данни са свързани с извършването на парични преводи в щатски долари и в евро от сметка в банка в европейска страна към сметка в банка на друга европейска страна, с титуляри посочените по-горе лица. Последвали са срочни депозити, теглене на суми в брой, както и банкови преводи към свързани търговски дружества, регистрирани и в офшорни зони (Сейшелски острови).”

Ден след получаването на справката в Софийска градска прокуратура (СГП) е образувано досъдебно производство за данъчни престъпления и пране на пари срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков(който е доведен син на Бисеров), както и за документно престъпление – срещу Бисеров. Разследването е възложено на Следствения отдел на СГП, който към този момент се ръководи от наложения от Сотир Цацаров противоречим следовател Петьо Петров (станал известен и с прякора Петьо Еврото).

Седмица по-късно Главинков и Бисеров са привлечени като обвиняеми за пране на пари и данъчни престъпления.

От този пръв епизод от сагата “Бисеров” не стана ясно как три дни преди ДАНС да изпрати на прокуратурата справката за него, зам.-председателят на ДПС е разбрал, че е добре да се оттегли от всички заемани политически постове.

Но в изтеклите този вторник поредни записи “Янева-Ченалова” чуваме един коментар, който може да ни даде отговор на въпроса. В него Янева казва на събеседничката си: “Службите са си на ДПС”. Между другото една от първите работи на правителството на “Орешарски” беше да промени модела на ДАНС, като я превърне в мегаагенция, която освен за контраразузнаване има правомощия за подслушване и следене, разследване и включително полицейски. След проваления избор на Делян Пеевски за неин шеф беше инсталиран Владимир Писанчев, зад който почти видимо седяха протекциите на ДПС.

Ако съдим по скандала “Янева-Ченалова”, можем да предположим, че за главният прокурор Сотир Цацаров е практика да звъни на бъдещи обвиняеми, за да коментира с тях обвинението и процесуалното поведение, така че да могат нещата да се “заволаират”.

Бецова – прокурорът с ресор ДПС

След първоначалният шум, който прокуратурата вдигна, случаят “Бисеров” просто потъна, а държавното обвинение режеше всякакви журналистически питания. Въпросът “А къде е Бисеров?” логично започна да се появява в социалните мрежи.

Процесът се наблюдава от прокурор Боряна Бецова от Софийска градска прокуратура (СГП) за която спокойно можем да кажем, че е с ресор “ДПС”. При нея беше проверката по сигнала на “Протесна мрежа” срещу Делян Пеевски и Ирена Кръстева, по който тя разпореди избирателни данъчни проверки и в крайна сметка отказа да обазува досъдебно производство. В издаденото от нея постановление личните нападки срещу подателите на сигнала преобладават пред юридическите аргументи.

Боряна Бецова отказа също така да разследва бившия министър на инвестиционното проектиране Иван Данов и проточилата се предварителна проверка доведе до погасяване по давност.

Работили с прокурор Бецова, с които “Капитал” разговаря, я определят като един от тези магистрати, за които трудно може да се каже, че са корумпирани, но едва ли биха отказали да изпълнят някое устно указание, получено “отгоре”. Съществена характеристика според тях е и липсата на достатъчен юридически капацитет.

Бецова наблюдаваше и контрасигнала срещу активсти на “Протестна мрежа”, който също завърши с отказ за образуване на проверка, но след падането на кабинета “Орешарски”. Един от проверяваните – Николай Стайков коментира: “Мога да кажа от личен опит колко добър прокурор е Боряна Бецова, чиито обвинения срещу Христо Бисеров се провалиха в съда днес след две години. Госпожата не е успяла да открие, че имам участие в 3 (три) търговски дружества, надлежно записани в българския търговски регистър с моето име и ЕГН, когато ме проверяваше по сигнал на “агенция ПИК”. Какво да чакаме за сложни дела с чуждестранни регистри, не знам. Всъщност знам – нищо.”

В една статия от вторник Mediapool прави преглед на атестацията на Боряна Бецова, от която става ясно, че за четири години тя е изготвила едва 14 обвинителни акта, а всяко трето нейно постановление е било отменено от горната инстанция.

Прокурори с подобен профил са любимци на началниците. Те получават шанс за кариерно израстване, защото не отказват услуги и не създават проблеми:когато трябва да се обвинява – обвиняват, когато трябва да се спира и тупа топката – спират. Това поведение няма нищо общо с правото, но е безценно, когато прокуратурата се използва и за политически игри и шантажи.

Между другото Бецова попадна в светлините на прожекторите случайно. Защото Сотир Цацаров наложи практиката прокуратурата да крие имената на наблюдаващите прокурори. И явно това е част от сделката.

Швейцарците ни пречат

След като въпросите “Какво става с Бисеров” успяха да пробият и в контролираните интервюта, които главният прокурор Цацаров дава, ръководството на държавното обвинение обяви, че са виновни швейцарците.

“Делото срещу биншия зам.-председател на парламента и на ДПС за пране на пари трябва да стигне до съд. Разследването е изяснило много за Бисеров и свързаните с него лица, скакто и част от банковите операции. Причината за забавянето е трудното преодоляване на швейцарската банкова тайна”, обясни Цацаров  през септември 2014 г. 

През декември същата година швейцарските власти заявиха пред “Дневник”, че не са получавали каквото и да било запитване от българските власти по случая. Наистина, мвого трудно се преодолява банковата тайна, особено ако въобще не поискаш нейното разкриване.

Месец по-късно – през януари 2015 г. Швейцария беше получила запитване, но такова, че го беше върнала с искане за допълнително уточнение.

След оправадаването на Бисеров във вторник единият от наблюдаващите прокурори по делото – Дойчо Тарев, щеше да признае, че искането до швейцарските власти не ги е убедило, че в случая с Бисеров има престъпление. И по тази причина те са отказали да вдигнат банковата тайна.

Непотърсената ВЕИ истина

Според зточници на “Капитал”, запознати с материалите по делото, разковничето на казуса е, че според прокуратурата Бисеров е изпрал пари, придобити от  контролирани от него и семейството му ВЕИ, в чиято полза е лобирал като народен представител. За да има пране на пари обаче, трябва да има т.нар. предхождащо (предикатно) престъпление или друго противоправно деяние, от което те да са придобити. Именно това обстоятелството държавното обвинение не може да докаже. “На разпит са викани управители и номинални собственици на ВЕИ фирми. Задаван им е един въпрос – тази фирма ваша ли е или на Бисеров? Те отричат. И толкоз”, разказва източникът ни.

Потенциалниян конфликт на интереси в прокарването на законодателство за ВЕИ сектора беше обект на проверка от Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Тя не откри нарушение, а прокуратурата, която можеше да протестира решението й пред съда, така и не го направи (видно от сайта на Административен съд – София град). С което изначало се е съгласила, че предикатно престъпление няма, т.е. няма и пране на пари.

Раделяй и смачквай

Заради неразбирателството с швейцарските власти разследването срещу Христо Бисеров беше разделено на две. Разследването за пране на пари срещу него и Ивайло Главинков оставна на трупчета в прокуратурата, а около Великден беше внесен обвинителен акт по три обвинения срещу бившия зам.-шеф на ДПС – укриване на данъци, валутно престъпление и недекларирани пред Сметната палата сметки в Швейцария ( за последното Върховният касационен съд е категоричен, че не става въпрос за престъпление, тъй като декларациите пред Сметната палата имат уведомителен, а не декларативен характе).

След като се запозна с делото съдът го прекрати заради нарушения в обвинителния акт. След като грешките бяха поправени, процесът отново започна,  за да завърши с оправдателна присъда и поредния крах за държавното обвинение.

Тезата на Софийска градска прокуратура е, че след като е превел едни пари от сметка в Швейцария в сметка в Македония, то той е разполагал с тези пари и съответно ги е придобил. Заради невъзможността на българските власти да “вдигнат” банковата тайна, те не знаят кога и как тези пари са попаднали в сметките на Бисеров в Швейцария. Поради тази причина прокуратурата приема, че парите са доход за годината, в която е направен преводът, и е трябвало да бъдат декларирани в следващата декларация. Само че една осъдителна присъда не може да почива на предположения.

Какво следва?

Оправдателната присъда на Бисеров дойде по-малко от 24 часа след като главният прокурор Сотир Цацаров дръпна монолог пред Висшия съдебен съвет в опит да се противопостави срещу предложението на правосъдния министър Христо Иванов за образуване на дисциплинарно производство срещу прокурорите Христо Динев (ръководител на СГП) и Боряна Бецова. В осемминутното слово той избори  лошите журналисти и медии – “Капитал”, “Дневник”, “Съдебни репортажи”, Medaipool, “Клуб Z “, по чиито публикации ВСС не трбявало да се самосезира.

След което пламенно защити прокурор Боряна Бецова: “Ще ви припомня, че Бецова не е толкова черна, независимо от това, че един посланик си позволи да напише в Туитър: “Гнила ябълка ли е Боряна Бецова?”. Аз нямам никакви задръжки да кажа на този посланик, че Бецова първо не е ябълка и второне е гнила. Бецова е добър прокурор.И ако аз тук не защитя този добър пркурор, ще е по-добре да си тръгна. Такова удоволствие няма да ви доставя – на първо място на вас”.

Пита се на кого главният прокурор доставя удоволствие с проваляните дела заради “добри прокурори”. И дали въобще целта на държавното обвинение е фигурите от т. нар. знакови дела да бъдат осъдени. Едва ли.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

А къде е Путин? Какви послания изпращат снимките и срещите на руския президент на климатичната конференция в Париж?

Следваща статия

Борисов: Банда некадърници предизвика паника на летище “София”!

Други интересни