“Нуждаем се от климатично споразумение в Париж.”

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

“Нуждаем се от климатично споразумение в Париж. Така че основната ми цел ще бъде да се уверя, че САЩ са лидерът в това да донесат успешна сделка у дома.” Това обяви американският президент Барак Обама на втория ден от двуседмична климатичната конференция в Париж. Той заяви, че САЩ ще спазят ангажиментите си в борбата с климатичните промени и ще помогнат на другите страни да постигнат своите цели. И допълни, че ще търси споразумение, което едновременно ще насърчи икономиките и ще защити околната среда. По думите му една категорична сделка ще стимулира иновациите в енергийната сфера, докато опасните климатични промени могат да изтощят икономическите ресурси.

От своя страна Бил Гейтс обяви, че до 20 години енергетиката може да е на съвсем различна основа, защото се разработват нови технологии, които ще имат голям потенциал в борбата с климатичните промени.

Във вторник преговарящите от 195 страни в Париж започнаха същинската работа по черновата на глобалното споразумение за забавяне на климатичните промени, пише Reuters. Документът е дълъг 50 страници и е обект на неразбирателства. Основният въпрос е как да се съберат милиардите долари за финансирането на зелените енергийни източници, които ще бъдат необходими, ако развиващите се икономики искат да растат, без да разчитат до такава степен на изкопаемите горива.

Огромен ефект

Съществуват нови енергийни технологии, които все още трябва да излязат от лабораториите, но ще имат голям потенциал в борбата с климатичните промени. Това заяви филантропът и инвеститор Бил Гейтс, който беше редом до световните лидери на откриването на климатичната конференция в Париж в понеделник.

“Ако проработят, това ще бъде магия. Има дузина неща, които представляват висок риск, но ще окажат огромен ефект, ако са успешни”, коментира Гейтс, който представи своя последен проект Breakthrough Energy Coalition. Той включва 28 частни инвеститора от цял свят, които ще вложат собствени средства в разработването на технологии за зелена енергия. Според Гейтс енергийният сектор страда от недостиг на такова финансиране и затова светът все още гори въглища за генерирането на енергия.

Готовността му да инвестира 1 млрд. долара собствени средства в проекта спомогна за убеждаването на двадесет страни, сред които САЩ, Китай и Индия, да обещаят да удвоят своите разходи от 10 млрд. долара за проучването на възобновяемата енергия в рамките на пет години. “Ако искаме да избегнем опасните нива на затопляне, трябва да се движим с максимална скорост”, посочи Гейтс. По думите му ще отнеме около десетилетие за развитието на две-три нововъведения и още двадесет години, преди технологиите да застанат в основата на енергийната система.

Кой какво обещава

Още в началото на конференцията отделни страни започнаха да обявяват различни конкретни намерения. Индия и Франция разкриха намеренията си за мобилизирането на над 1 трлн. долара в следващите 15 години за насърчаване на производството и потреблението на слънчева енергия. Норвегия, Германия и Великобритания заявиха, че ще осигурят над 5 млрд. долара през следващите пет години за подкрепа на страните, които ще намалят обезлесяването. Германия, Норвегия, Швеция и Швейцария разкриха план на стойност 500 млн. долара за орязване на парниковите газове в развиващите се страни. Швеция, Нова Зеландия и над 30 други държави призоваха за прекратяване на субсидиите за изкопаемите горива.

В понеделник лидерите на групата от 43 страни, които са най-уязвими от климатичните промени, призоваха за нова сделка, която ще ограничи покачването на глобалните температури до под 1.5 градуса по Целзий спрямо прединдустриалните нива, а не както е сегашната обсъждана цел от 2 градуса по Целзий. Постигането на това ще изисква много повече амбиции, тъй като сегашните обещания на над 180 страни за намаляване на парниковите емисии ще доведат до покачване на температурите с около 2.7 градуса по Целзий.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Нова сесия на общинския съвет

Следваща статия

А къде е Путин? Какви послания изпращат снимките и срещите на руския президент на климатичната конференция в Париж?

Други интересни