Иска ми се да не бяхме сваляли руския самолет!

Автор: Няма коментари Сподели:

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че е натъжен инцидента със свалянето на руския самолет, съобщи Би Би Си.

В началото на седмицата два турски изтребителя свалиха руски Су-24 в района по границата със Сирия. Ердоган подчерта, че му се иска нищо такова да не се е случвало и да не се случва за в бъдеще. До този момент той отказваше да се извини на Русия, обвинявайки страната, че с политиката си спрямо Сирия си „играе с огъня“.

От Анкара днес предупредиха турските граждани да избягват всякакви пътувания до Русия, освен ако те не са наложителни. Москва вече отмени безвизовия режим за турски граждани и обяви, че подготвя пакет от сериозни икономически рестрикции.

Администрацията на Ердоган поиска среща на турския лидер с руския президент Владимир Путин, но от Кремъл изискват специално извинение, преди подобна среща да се състои.

„Иска ни се това да не се бе случвало, но се случи. Надявам се подобни неща да не се случват за в бъдеще“, заяви Ердоган.

Турският президент говори пред своите симпатизанти в Балъкесир, Западна Турция. Това стана след обявяването на убийството на висшия кюрдски адвокат Тахир Елчи в Диарбекир.

Елчи бе убит по време на престрелка между полицията и неизвестни въоръжени мъже. Той е и виден защитник на правата на човека. Той бе прострелян, докато правеше изявление, в което призовава за край на насилието между турската държава и кюрдските бунтовници от ПКК. В престрелката е загинал и един полицай. В квартала на престрелката вече има обявен вечерен час.

Елчи и преди е получавал смъртни заплахи, след като обяви, че ПКК не бива да бъде считана за терористична организация. Американското посолство в Анкара обяви, че е шокирано от убийството. От там определиха Елчи като „смел защитник на човешките права“.


Турция

http://fakti.bg/

Предишна статия

100 домакинства без ток заради кражба! Откраднат е 100 метра меден кабел!

Следваща статия

Протести срещу поскъпването на винетките в цялата страна!

Други интересни