БНБ пуска след седмица новата монета от 2 лева !

Автор: Няма коментари Сподели:

От 7 декември БНБ пуска в обращение монета от 2 лева. Тя ще бъде законно платежно средство заедно с банкнотата, с която плащаме в момента. Новата монета е по-голяма от тази от един лев. Има разлика в размерите и с евровите монети, както и с тези от съседните на България държави, в които не се използва евро.

Монетата от 2 лева е направена от два метала, като има сребрист външен кръг и златист вътрешен. Това е обратният вариант на еднолевовата монета, обясни пред БНР главният касиер на БНБ Стефан Цветков.

В центъра на вътрешния кръг на лицето на монетата е обозначена номиналната стойност, цифрата две, набраздена с линия. Във вътрешния кръг е сложен стилизиран образ на Паисий Хилендарски. Върху външния пръстен са текстовете “Паисий Хилендарски”, както и “България”.

Образът на Паисий е запазен от 2-левовата банкнота, от която има 42 млн. броя в обращение, допълни подуправителят на Централната банка Калин Христов.

Тя просто остава законно платежно средство, но основно ще пускаме монети и няма да отпечатваме нови, но ще пускаме нови банкноти, тъй като все още имаме запас от банкноти, каза Калин Христов.

В началото на пускането на монетата от 2 лева в обращение няма да са настроени т.нар. “вендинг машини” – автоматите, от които можем да си купим напитки, храни и билети например:

Търсенето плавно се ускорява, тъй като в началото самите компании, които имат вендинг машини, машини за търговия с монети, автомати, на тях им трябва време за пренастройка, така че отнема известен период от време, за да може търсенето на монетата да се ускори.

Тъй като двулевовите банкноти са с нисък номинал и се употребяват много често, те се замърсяват най-бързо, което изисква новото им отпечатване. С пускането на монетата разходите на БНБ за поддържане в обращение на определен брой платежни средства с този номинал ще намалеят.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Москва: Можем да ограничим „Турски поток“!

Следваща статия

Русия започва търговска война с Турция!

Други интересни