РБ ще предложи в държавния бюджет за 2016 година повече средства за общините.

Автор: Няма коментари Сподели:

Залагайте на професионалисти в екипите си, посъветва Зеленогорски новоизбраните кметове и общински съветници и ги призова да направят устройствени планове и стратегии за инвестиции
Реформаторският блок ще предложи в бюджета за следващата година да бъдат заложени повече средства за общините. Държавата е абдикирала от общините, тази тенденция не носи положителен резултат и трябва да се промени.

Това заяви пред новоизбраните кметове от „Движение България на гражданите“ Найден Зеленогорски, заместник-председател на ДБГ и председател на регионалната комисия в парламента във втория ден на Нациоаналната конференция „Местна власт 2015-2019 г. Предизвикателства и възможности”, която приключи вчера във Варна.

Зеленогорски обяви, че визира повече пари за реформите в имотния регистър и кадастъра, за общи устройствени планове, каквито към момента притежават едва 11 от 265 български общини, за укрепване на свлачища и благоустройствени дейности, както и за образование и особено за мерки за сигурност, видеонаблюдения и техническо обезпечаване на сигурността в населените места.

Надявм се срокът за събиране на такса битови отпадъци да се удължи с още 1 година, но до 31 март да се определи новата методика за събирането й, така че от 2017 година общините да разполагат с по-обективен метод, каза Зеленогорски. Той призова новите кметове и председатели на общински съвети да заложат на професионалисти в екипите си и да насочват ресурсите към всички населени места, не само към общинския център, за да има равнопоставеност в цялата община. Зеленогорски прикани кметовете също да изготвят общински стратегии за инвестиции и да насочат усилия приоритетно към  подобряване на икономическата среда, инфраструктурата, образованието и здравеопазването.

Част от кметовете на ДБГ споделиха мнение, че трябва да има окрупняване на най-малките общини, защото, по думите им, по този начин ще се освободят средства от редица дейности, включително и от поддържане на администрация в несъразмерен на числеността на населението обем, които да се насочат към подобряване на стандарта на живот в населените места.

На форума бяха обсъдени и възможностите по предстоящите европейски програми, с които да се повиши квалификацията на работещите в администрацията, както и да се подобри инфраструктурата в общините.

Варна / България

http://fakti.bg/

Предишна статия

СЕДМИ БРОЙ НА ВЕСТНИК „ХИСАРЯ ДНЕС”!

Следваща статия

Търсят руска подводница край бреговете на Шотландия! Руската подводница е била забелязана преди десет дни край бреговете на Шотландия.

Други интересни