ЧЕЛОПЕЧ – НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА В ИСТОРИЯТА НИ!

Автор: Няма коментари Сподели:

    ЧЕЛОПЕЧ – НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАЖБА В ИСТОРИЯТА НИ

    ЧЕТИРИ ПРАВИТЕЛСТВА МЪЛЧАТ : Тонове злато изтичат от страната. Костов, Сакскобуготски, Станишев, Борисов прибират тлъсти пачки за да си мълчат.
    За знайни и незнайни чужди компании получили апетитни “подаръци” от нашите държавници.
    Левон Хампарцумян и съпругата му Мариана живеят вече в огромна къща в полите на Витоша, а заплатата на банкера е 200 000 лева месечно, без другите бонуси от банката , както споделиха някои медии преди време.
    Припомняме и следното: на 9.12.2012 г. г-н Левон нарече нацията некадърна. Сега, обаче, нацията се сети да се поразрови в миналото и извади не една от “кирливите ризи” на Мистър “Мендижър на годината”.
    А именно:
    Милиарди долари изнася “Дънди Прешъс Метълс” чрез добива на злато и други ценни елементи от недрата на нашата земя. А подземните ни богатства са общонародна, а не частна собственост. Така пише в Конституцията на Р. България.
    За да си го представим картинно – пари, колкото за две АЕЦ.
    Срещу какво?
    Ето срещу какво: правителството на Костов договори концесията срещу 6 милиона долара, за да прехвърли мината в частни ръце срещу скандалните 1.5% от печалбата, които по царско време падат на 0.75%. Няма грешка в цифрите 0,75% за България и 99,25% за “Дънди” . За справка: дори най-изостаналите африкански държави вземат от конкистадорите 30-50 % от стойността на златото си, за да им позволят да ги дупчат и тровят.
    Схемата е чудовищна. Дори по цени на БНБ концесионерът изкарва много повече от 500 милиона годишно от подземното богатство на Родината ни. И така година след година.
    От България ежедневно се отмъкват злато, уран, германий, сребро, платина, мед…
    Ежедневно!
    Грабителството на държавата и народа ни не се прекратява от нито едно правителство!
    Кои са основните играчи?
    Левон Хампарцумян. По времето на Костов, когато Дънди взема за без пари концесията за златодобив, Левон е зам-министър на промишлеността и шеф на привативацията. Когато Уникредит скандално приватизира на силно занижена цена най-големия български трезор Булбанк, химикът Хампарцумян става банкер. Оглавява банката, заради което специално е променен закон.
    Виктор Меламед е друга възлова фигура. Когато кабинетът Костов подарява за 100 000 долара на никому неизвестния евреин Гад Зееви БГА Балкан, а той източва от него между 40 и 60 милиона тогавашни долара (по онова време цената на най-голямото ни предприятие Нефтохим е 100 милиона долара), Виктор Меламед е дясна ръка на прословутия бизнесмен.
    След управлението на Костов сигурно по случайност Меламед става почетен консул на Тайланд, което му гарантира неприкосновеност от всякакви органи в България в дома, офиса, колата му и навсякъде другаде. Почетен консул на Канада пък става другият човек на Костов – Левон Хампарцумян. Не е тайна, че Канада е родината на Дънди.
    Към групичката е присъединен и наследникът на Левон като почетен консул на Канада – олигархът със спорна слава Иво Прокопиев…

    През 2011 тогавашният екоминистър Нона Караджова подари 2 милиарда лева на “Дънди”. Това стана факт, след като министърката даде одобрение на канадската компания да добива златото ни край Крумовград. Така “Дънди” най-накрая получи окончателното одобрение на екоминистьра и дълго отлаганият проект на “Болкан минерал енд майнинг” тръгна.
    “Болкан Минерал енд Майнинг”, дъщерна фирма на канадската “Дънди Прешъс Майнинг”, добива 794 000 тройунции, или близо 25 тона благороден метал от хълма Ада тепе. Като изчислим, че в момента тройунция струва близо 2 472 лева, по фиксинга на БНБ, излиза, че “Дънди” печели близо 2 милиарда лева от българското златo само от Ада.
    През февруари 2011 г. правителството даде на “Дънди” 30-годишна концесия за крумовградското находище. Концесионната такса е нищожна – от 1,5% до 4,5%. Очакваният добив само на находището Ада тепе е 25 тона. Така “Дънди” прибира 2 милиарда лева, а държавата – нищожните 20-50 милиона.
    Както съобщи геологът д-р Вълко Гергелчев, първоначалните запаси в Челопеч са били изчислени на 1,1 млрд. тона, през 1985 г. са намалени до 57 млн. тона, а сега цифрите са ревизирани до 30 млн. тона. И в тези 30 млн. тона руда освен злато, сребро и мед има и други метали, като олово, цинк, германий, селен, телур, сребро, галий, антимон, бисмут, талий, платина и т.н. В находището има залежи още на сяра, живак и др. Но печалбата на “Дънди” от тях на практика не може да се докаже, тъй като единственият източник на информация за това са анализите, правени винаги в лабораторията на фирмата. След това с благословията на държавата наличните метали в концентрата отпътуват за далечна Намибия.
    А за да се застраховат срещу евентуални нападки, че изнасят много повече от обявената продукция, от канадската компания настояват за официално увеличаване на концесията за добив до 3 млн. тона руда за година от находището в Челопеч.
    Далаверата със златото ни започва от времето на Иван Костов. Преди правителството му да сдаде властта през 2001 г. тогавашният икономически министър Александър Божков сключва договор с “Дънди прешъс”, в който концесионната такса е в размер на 1,5% от годишния добив на злато и мед.
    През 2003 г. правителството на Симеон Сакскобургготски с министър Лидия Шулева за да извлекат и те нещо от българското злато намаляват тази такса от 1,5% на 0,75%.
    Така царят подарява най-голямото находище в България и едно от големите в Европа на канадската фирма.
    През 2008 г. кабинетът на тройната коалиция подписва нов договор с канадската компания “Дънди”, който е за срок от 10 години, като предвиденият добив на
    благородния метал представлява 3 млн. тона годишно. А концесионната такса става 8%. Очакваната печалба само от злато и мед е 5,735 млрд. долара на година.

    Както виждаме, в България все още се експлоатират подземните ни богатства за частни цели.
    Какво по силно доказателство, че системата на управление в България е не ефективна. При всичките правителства системата генерира корупция. Костов, Сакскобуготски, Станишев, Доган, Борисов през годините подариха за стотинки не само златните находища но и всичко, което може да се продаде или откровенно да се открадне. Системата на държавно управление в България ражда, култивира и умножава корупцията без значение коя партия управлява. В случая не са виновни партиите, защото която и партия да е на власт тя ако не е била досега – тя ще се корумпира. Трябва да търсим лек за причината за болеста, а не за симптомите. Причината е системата – Парламентарна демокрация.

    Лечението е преминаване към ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ!

            

Българи

Community

Предишна статия

Най-големите военни кораби в света!/на руски език/

Следваща статия

Новина от наш читател! По пътеките на Веригово. Патриотът Панайот Волов!

Други интересни