ООН прие резолюция срещу Ислямска държава. Съветът за сигурност подкрепи всички необходими мерки срещу екстремистите!

Автор: Няма коментари Сподели:

Съветът за сигурност на ООН единодушно прие резолюция, с която позволява да се “удвоят” действия срещу Ислямската държава, след смъртоносните атаки от миналата седмица в Париж.

Изготвеният от Франция документът, който призовава страните от ООН да “предприемат всички необходими мерки” в борбата срещу ИД, бе одобрен с единодушие.

ИД пое отговорност за нападенията в Париж, при които загинаха 130 души. Групата обяви че е извършила и смъртонояните бомбени атентати в Ливан този месец, а група, свързана с ИД заяви, че е свалила руския пътнически самолет през октомври.

Съветът за сигурност на ООН призова страните-членки да “унищожат сигурното убежище”, което ИД и други въоръжени групировки са си създали в части от Ирак и Сирия.

В документа се подчертава също, че нациите трябва да “удвоят и координират усилията си за предотвратяване и противодействие на терористични атаки”.

Съветът за сигурност определи ИД като “безпрецедентна световна заплаха за международния мир и сигурност” и изрази решимостта си да “се бори с всички средства срещу тази заплаха”.

Въпреки това, резолюцията не се позовава на Глава VII от устава на ООН, която дава конкретно правно разрешение за употребата на сила. Текстът обаче дава пълна политическа подкрепа на кампанията срещу ИД в Сирия и Ирак. Франция и Русия твърдят, че военните действия са наложителни и оправдани, позовавайки се на правото на държавите да се защитават.

Резолюция 2249 на ООН осъжда и скорошните атаки в Сус, Тунис и Анкара, Турция.

Резолюцията идва в момент когато белгийските власти повишиха предупреждението за терористична заплаха до най-високата степен в столицата, Брюксел, предупреждавайки за “непосредствена заплаха”

http://fakti.bg/

Предишна статия

Европа избра да затвори очите си пред заплахата от тероризъм!

Следваща статия

Владимир Путин. Руският президент отново направи така, че страната му…

Други интересни