Вселенският патриарх Вартоломей на посещение у нас.

Автор: Няма коментари Сподели:

Със съборна света литургия за големия християнски празник Архангеловден започна официалното мирно посещение в България на негово всесветейшество патриарх Вартоломей. Отслужиха я Вселенският патриарх и Българският патриарх Неофит. Визитата е по покана на Светия синод и Българската академия на науките.

С държавни почести беше посрещнат пред катедралния храм “Свети Александър Невски” негово всесветейшество патриарх Вартоломей. Посрещна го и лично патриарх Неофит. В литургията, отслужена от двамата участие взеха митрополитите от Светия Синод, епископи от българската православна църква както и драмският митрополит Павел и адрианополският Амфилохий, които придружават патриарх Вартоломей.

В края на литургията бяха произнесени и словата на двамата църковни водачи.

Патриарх Неофит каза, че за БПЦ е висока чест и приятно задължение братски да приветства Вселенския патриарх с добре дошъл. Увери го и в единството на двете църкви.

”Нека дните ви в гостоприемна България бъдат светли и радостни, нека радостта от взаимното братско общение бъде онази благодатна среда, в която да премине всеки от тези благословени дни на пребиваването ви сред нас. Нека то бъде още едно свидетелство за вековното в Господа единство на нашите две църкви”, подчерта патриарх Неофит.

Той подчерта и важните годишнини отбелязани от БПЦ през последната година, сред които открои 1150 години от приемане на християнството.Той подари на Вселенския патриарх архиерейска патерица, с която да се подкрепя в нелекото служение, а получи от него Свето Евангелие.

Вселенският патриарх отбеляза в словото си значението на създаването на славянската писменост от светите братя Кирил и Методий и вдигането на схизмата от българската църква през 1945 година. И подчерта: ”Светата православна църква върви към свикването през идната година на нейния Свят и Велик събор, на който да се разрешат важните съвременни проблеми, които занимават православния народ, но и нашите църкви да заявят пред целия свят своето единство. Всички сестри православни църкви имаме задължението да оправдаем очакванията не само на православните, но и на целия свят”.

След края на литургията Вселенският патриарх беше изпратен от катедралния храм отново с държавни почести и с българския химн. Програмата му продължи със среща с деца на загинали служители от системата на МВР и талантливи младежи. С благословия, кръст и икона патриарх Вартоломей дари всички деца.

”Въпреки че вие сте изгубили вашия земен баща, то вие винаги имате вашия небесен баща, който моля да ви благославя винаги”, заяви Вартоломей.

Вселенският патриарх дари и 1000 долара за децата на загинали полицаи. С това дело той постави началото на кампанията за 12-та поредна година.

В понеделник Вселенският патриарх ще получи почетното научно звание “доктор хонорис кауза” в Голямата зала на БАН. Следобед той ще разговаря и с президента Росен Плевнелиев и ще бъде удостоен с най-високата държавна награда орден “Стара планина” първа степен. Срещата на вселенския патриарх Вартоломей с премиера Бойко Борисов ще бъде във вторник – 10 ноември. След това патриарх Вартоломей и главата на Българската православна църква Неофит ще посетят Троянският манастир “Успение Богородично”, където ще направят молитвено възпоменание при гроба на блаженопочиналия патриарх Максим.

Вартоломей е 270-тият вселенски патриарх и архиепископ на Константинопол- новият Рим, представя го БНТ. Наричат го ” пръв между равни” сред 14-те глави на православните църкви по света. Избран е точно преди 24 години. Роден на остров Гьокчеада с името Димитриос Архондонис, той има турско гражданство, но принадлежи към гръцкото етническо малцинство. Ръкоположен е за монах през 1961-ва. Избира за свое духовно име това на един от дванайсетте апостоли – Вартоломей, четвъртият призован от Христос след Петър, Андрей и Филип. След духовната академия на о-в Халки, учи и в Източния институт към Григорианския университет в Рим. Вселенският патриарх владее 7 езика – гръцки, турски, латински, френски, английски, италиански и немски. След института във Ватикана следва обучение в Швейцария и Мюнхен. Всичко това го формира като убеден либерал, модернист и икуменист – тоест човек, който работи за обединение на църквите по света.

Вселенският патриарх е на път да влезе в историята и с още един важен за православието факт. След 56 години подготовка, през 2016-та се очаква провеждането на Великия всеправославен събор. Такъв не е имало от 787 година. Православните водачи трябва да решат – кой да дава автономия на църквите, постът толкова ли дълъг да остане, ако свещениците се разведат да им се отнема ли расото и други важни теми.

В последните две години в подготовката на Събора участва и българския патриарх Неофит. Сега двамата отново ще се срещнат – този път на българска земя. Но това не е първата визита на Вселенския патриарх. По време на разкола той инициира Събора в катедралния храм “Свети Александър Невски“, който подкрепи патрирах Максим и призова разколниците да се покаят. През годините получи титлите “доктор хонорис кауза” на Висшето училище по библиотекознание и Бургаския свободен университет – през 2010-та. 

Месеци по-късно служи в пловдивската катедрала” Света Марина ” и в “Свети Ал. Невски “.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Следваща статия

Езерото в планината. Лебеди.

Други интересни