Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България.

Автор: Няма коментари Сподели:

КАК ДА НАМАЛИМ ДО 50 КГ. НАДНОРМЕНО ТЕГЛО САМО С ТОВА РАСТЕНИЕ…БЕЗ ДИЕТА!!!

Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България.

Годжи бери – екзотичното азиатско растение с малки червени плодове намира все повече привърженици в България. Не само в биомагазините, където се предлага под формата на сушен плод, но и в градините на много хора, както и при земеделци, които се занимават с биопроизводство.

Исмаил Куртов и съпругата му са собственици на овощен разсадник „Елит“, който от есента на минлата година предлага годжи бери. Пред Фермер.БГ те разказаха, че интересът към храста наистина е впечатляващ и само за няколко месеца – от ноември до сега, вече има поръчани около 9000 бройки. Във всяка втора поръчка присъства и годжи бери, разказват от разсадника.

Годжи бери или лиций (Lycium Barbarum) е подходящ за стопанско отглеждане. Изключително студоутойчиво растение е, вирее във всякакви почвени типове и при надморска височина до 1400 метра. Не понася силните засушавания и прекомерното преовлажняване. Годжи бери е дългогодишен добре разклонен храст, който има многобройни тънки изправени леторасти. Достига височина около 2 – 2,5 м. Есенното засаждане е най-подходящо за него, но дръвчетата могат да се разсаждат и сега, докато не са се разлистили.

При стопанско отглеждане насажденията трябва да се правят на разстояние 2-2,5 м между редовете и 1,5-1,8 м между растенията вътре в реда. За домашно отглеждане на по-малко бройки, които ще се обработват ръчно, се препоръчва разстояние 1,5 м между редовете и 1 м вътре в реда. За да се запази плода, той се изсушава до консистенция, близка до тази на стафидата.

Цъфтежът на годжи бери е през летните месеци юли и август като цветовете са бледо лилави с дълги дръжчици. Зрее през октомври до падането на сланите. Плодовете са дребни с оранжево –червен цвят. Собствениците на разсадника все още нямат преки наблюдения за добивите. Средно обаче може да се очакват около 400 кг сухо тегло от 1 декар.

В България вече има няколко стопанства, които са засадили по-големи масиви с азиатското растение. До момента по-големи насаждения са направени в Хисаря – около 4000 дръвчета, в Пловдивско и в Кюстендилско. Много хора поръчват и единични бройки за градините си и за по-малки стопанства.

Годжи бери има хилядолетна история. Растението се отглежда в Хималаите от 5000 г. пр. н. е. То намира широко приложение в китайската традиционна медицина, благодарение на изключителните си лечебни и хранителни свойства. Говори се, че столетниците в Тибет консумират ежедневно червения плод. Днес в Китай има огромни плантации, някои от които над 1000 дка.

Според Китайската медицина годжи бери помага при умора, главоболие, проблеми с очите, бъбреците, сърдечно-съдови проблеми. На ден обаче не трябва да се консумират повече от 20-30 грама. Плодовете се използват в изсушено състояние. Годжи бери може да се консумира и директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути. Плодовете са много крехки и сравнително нетрайни, дори при съхраняване в хладилник, разказаха собствениците на разсадника.

Храстът годжи бери може да се използва и за жив плет. Може да се кастри, за да се контролира всочината на растението.

http://www.fermer.bg

Проект Like Finance

Предишна статия

Разпределението на ролите в община Хисаря!

Следваща статия

Мили родни картинки! Депутатите ще платят данък за безотчетните пари!

Други интересни