Архангелова задушница e.

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title

Архангелова (мъжка) задушница се отбелязва в съботата преди празника на Свети Архангел Михаил – 8 ноември. Тя е една от трите Големи Задушници, които православните християни отбелязват всяка година.

В този ден се отдава почит към паметта на починалите, вечна признателност на офицерите и войниците, загинали за България и на всички паднали в редовете на Българската армия.

На този ден отдаваме признателност и почитаме паметта на загиналите български военнослужещи във войните, в операции по поддържане на мира и при изпълнение на воинския дълг в мирно време.

Image title

В този ден във всеки православен храм се извършва специално богослужение – Литургия за упокой и Обща панихида, която се отбелязва като Задушница. Архангеловата задушница е израз на вярата ни в безсмъртието на душата и във възкресението на мъртвите.

Затова живите отдават почит и признание на покойниците като правят помен – възпоминание, така че те не са забравени. Това е и връзката между земната и небесната Църква.

На Архангелова задушница, както на всеки друг помен, се правят и т.нар. раздавки – сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко, вино и др. Починалите в Христа не изпитват ревност помежду си, затова освен на близките, се подава и на хората около съседните гробове, дори да са непознати. Ритуалът в памет на загиналите български воини се провежда от 1924 г. Прекъснат е през 1946 г. 

Преди 23 години – през 1992 г., Министерството на отбраната и Съюзът на военноинвалидите и пострадалите от войните възстановяват ритуала.

Във всеки православен храм се отслужва панихида, молим се за душите на мъртвите и палим свещ, заяви пред БНР Отец Стефан от храм “Света София”: Душата на покойника се нуждае единствено от молитвата. 

Една запалена свещичка е много по-стойностна, отколкото тази суетня около храна и други неща от този род, ако искаме нашите предци, отишли си от този свят, да бъдат живи, а те наистина са живи, те ще оживеят и в нашите сърца. Това, че не са сред нас, не значи, че не съществуват.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Хакери са ударили ФБР!

Следваща статия

Доналд Тръмп и Бен Карсън ще бъдат охранявани от Специалните служби на САЩ.

Други интересни