Около 2000 полицаи подали рапорти за напускане!

Автор: Няма коментари Сподели:

Продължават да валят рапортите за напускане на полицаи, заяви в парламента Валентин Попов от полицейския синдикат СФСМВР. Предполагам, че вече наближават 2000, заяви той.

Попов дойде днес в Народното събрание за среща с парламентарната група на Реформаторски блок.

По думите му вчерашният протест на полицаите е бил законен. Попов се закани полицейското недоволство да не стихва, а големият протест на служителите на реда в неделя остава.

Нямало заповед на Бъчварова, с която да се забранява на полицаите да протестират, а такава, с която трябвало да се установи има ли дисциплинарни нарушения от страна на излезлите на протест полицаи.

„Просто на хората им писна и излязоха. Това, че на някои колеги им дойде до козирката и излязоха на улицата, без да питат на кой трябва да се обадят и за какво, аз мога да кажа“, заяви той.

„Заплатите няма да намалеят, ще се случи обаче нещо друго. Аз в момента имам 20 години стаж, това означава, че получавам допълнително възнаграждение в размер на 40 процента от основната заплата. При сега действащите разпоредби, колегата ми, който е започнал тази година, с натрупване на стаж започва да ме настига като заплата. Ако се приеме това, което предлага господин Горанов, той няма да ме настигне и тази разлика от 40 процента между нашите заплати ще си остане докато сме служители в МВР“, обясни още Попов.

По думите му навсякъде имало желаещи да напуснат системата, но колко точно са те той не знае. Той очаква депутатите да чуят исканията на полицаите и да вземат мерки.

Същевременно протестите в цялата страна продължават.

В Шумен полицаите ще излязат пред сградата на Районното управление в 12 часа, съобщи БНР.

Полицаите от Сливен се събират пред Областната дирекция на МВР през обедната си почивка.  Участват и цивилни, и униформени с обърнати пагони. Участниците искат правата им да бъдат гарантирани от Колективен трудов договор. Те са готови да обсъдят диференциация в категориите на труд, но на масата на преговорите.  Над 150 души участват в мирното шествие по улиците. Протестът им се подкрепя и от надзирателите от Женския затвор в Сливен.

Пред сградата на ОД на МВР в Благоевград полицаи също ще протестират в обедната си почивка. Протести ще има и пред полицейските управления в по-големите градове на областта. В Благоевград протестиращите ще раздават цветя на шофьорите. Очаква се периодично да бъде спирано движението по основната улица с пресичане. 

Работещи в системата на МВР във Видин блокираха от 7.30 до 8 часа кръговото движение пред пощата в града, заради ограничените им социални придобивки. Протестът е, за да се даде гласност на исканията, защото с ръководството на Министерството няма комуникации, казаха от синдикатите.   

“Това, което се внушава е, че едни неработещи полицаи искат едни привилегии! А не е така. Виждате тук хората, които са на терен и хората, на които звъним, когато има проблем. Не звъним на финансовия министър, не звъним на депутатите. Звъним на полицията и тези, които са в канцелариите, те няма да дойдат тук. Протестираме най-вече срещу несигурността, която се насажда от ръководството на Министерството”, обясни по Деян Дочев от синдикатите на работещите в системата. Протестиращите искат законопроектът, ограничаващ привилегиите им да бъде изтеглен от НС.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор “Сигурност” отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и “Гражданска защита”. Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

http://fakti.bg/

Предишна статия

Куркума: 8 ползи за здравето и как да се възползваме от тях!!!

Следваща статия

Мафията в България!

Други интересни