Румен Петков с гневна критика към Бъчварова!

Автор: Няма коментари Сподели:

Румен Петков е бивш кмет на Плевен, народен представител в 39-то, 40-то и 41-то Народно събрание. Той е бивш министър на вътрешните работи, а в момента е заместник-председател на АБВ. 

В цялата държава ври и кипи заради съкращаването на социалния пакет и привилегиите при пенсиониране на служителите в МВР.

Острата реакция на служителите на реда е продиктувана и от безсилието на вътрешната министърка Румяна Бъчварова да защити правата им.

Потърсихме мнението на Румен Петков по тема номер едно в обществото, както и за покушението срещу Алексей Петров.

 

Интервю на Ивайло Илиев 

 

– Г-н Петков, справедлив ли е протеста на служителите на МВР? 

– Такива решения, без сериозен предварителен дебат и подготовка, са абсурдни!. Казвам го не защото съм бил ръководител на това ведомство, а защото става дума за човешки съдби и всеки от тези граждани, които са влезли в това министерство, е влязъл със своите ангажименти към държавата и с ангажиментите на държавата към него. Това е договор между него и държавата и държавата едностранно да реши такива стъпки и действия ми се струва много непочтено. Аз, без да се извеждам като човек, който дава мнения и съвети, считам, че този пакет трябва да се изтегли и, че някой от министрите трябва да бъдат по внимателни в изказа си. Не прави чест на министъра финансите някой от квалификациите, които дава на министерството. Лично аз съм смаян от непричастието на вътрешния министър Румяна Бъчварова!  

– Смятате ли, че Румяна Бъчварова е най-подходящият човек за вътрешен министър?  

– В България, а и никъде по света няма да има най-подходящ човек, защото това е най-критичното министерство, натоварено с най-големи очаквания и с всички събития, които ежедневно рефлектират върху десетки човешки съдби. Така че да говорим за най-подходящия човек точно за вътрешното министерство не ми се струва уместно, но министърът трябва всеки ден да показва, че е до служителите си, защото те, особено в тази ситуация, всеки ден са на разположение на държавата, а не на семействата си. Когато те усетят, че министърът им не е до тях, ситуацията ще стане много лоша, а това е напът да се случи. Всеки ден говоря с десетки служители и те коментират с болка, с обида, с огорчение.

– Трябва ли държавата да се съобрази с исканията на служителите на реда? 

– Служителите на МВР не могат да разбират евентуалното си бъдеще от друг, освен от министъра си, а този случай не е такъв и те не го заслужават. Или поне голямата част от тях не го заслужават, защото съм уверен, че голямата част са честни, почтени хора, направили труден избор да служат на общество и държава, да са далеч от семействата си. Много е лесно да се коментират служителите на МВР, но когато на Нова година децата им са сами и тях ги няма, ние това го подминаваме. Когато на 15 септември няма кой да ги изпрати на училище децата им, ние това го подминаваме. Когато се разрушават семейства, защото тези хора служат на държавата и не са до съпругите си и децата си, ние това го подминаваме. Когато ходим на погребенията им, ние това го подминаваме. Уважавам всички професии, пред тази се прекланям. 

– Смятате ли, че покушението срещу Алексей Петров ще бъде разкрито и извършителите ще бъдат заловени? 

– Много се надявам. Това са тежки, грозни престъпления, отвратителни. Те внасят смут в държавата като цяло. Още повече при случая с г-н Петров и разкриването би било изключително добър акт на държавата.

– Разкриването на това престъпление е част от работата на вътрешния министър. Според Вас до момента Румяна Бъчварова справя ли се като шеф на МВР? 

– Аз затова казвам, че на въпроса кой е най-подходящият, няма държава, която да има отговор с трайност повече от 5 минути. Не мога да го коментирам, не следя детайлно процесите във вътрешното министерство, но няма съмнение, че има неща, които смущават. Например разделянето на дирекция КИАД според мен не е добър управленски акт, а сигурно има и други такива. Аз обсъждам с някои от народните представители, не само от нашата парламентарна група, да се предложи законова промяна, която да не позволява да се пипат дирекции, които имат ключово място и роля в министерството и в държавата. 

http://pik.bg/

Предишна статия

Полицаите закичиха с карамфил Каракачанов и освиркаха ген. Атанасов!

Следваща статия

ВРЕМЕТО ДНЕС.

Други интересни