РАЗСЛЕДВАНЕ на ПИК на вниманието на ЦАЦАРОВ! Вижте къде потънаха 15 милиона на плевенчани от аферите на тандема Зеленогорски – Спартански!

Автор: Няма коментари Сподели:

Image title




Повече от 15 милиона от парите на плевенчани сякаш са се изпарили по време на властването на тандема Найден Зеленогорски – Георг Спартански, който отново има наглостта да се кандидатира за кмет на града. Това установи разследване на ПИК.

Оказа се, че общината е загубила близо 12 милиона лева от наеми на земеделски земи и пасища непосредствено преди Зеленогорски да се скрие в Народното събрание. Израз на безстопанствено отношение и престъпна злоупотреба с доверието на плевенчани е липсата на договори за отдаване на общински земеделски земи и пасища за близо 10 годишен период от 2000 до 2009 година.

Безобразното прахосване на средства няма как да е ставало без знанието на тогавашния кмет Зеленогорски и ортакът му Спартански, който е бил председател на общинския съвет.

Грубото погазване на интересите на местните жители продължава и в следващите години от управлението на Зеленогорски, в който на бял свят започват да излизат договори с цени от 3 лева на декар, които дори не са търсени от общината и са останали като приход само на хартия.

Загубата от 12 милиона лева е изчислена на база приходите за първата година от управлението на новото ръководство – 1.3 милиона лева, което е с около милион повече от отчетените от Зеленогорски за предходната година. Разпиляването на публични средства е продължило години наред.

Втората голяма афера е “усвояването” на още 3 милиона лева от данъците на плевенчани за купуването на автогарата, собственост на общината, която не е извадена от капитала на воденото към фалит дружество “Автобусни превози”, което е било управлявано от близки до Зеленогорски.

Работещи по това време във въпросното дружество разкриха пред ПИК, че с цел източването му са купувани нови автобуси с тахографи и след това отново са купувани тахографи за същите автобуси. Наред с това автобусите са били продавани на цена по-ниска от тази, която в последствие е била плащана за откупуване на двигателите им.

Освен “Автобусни превози” още 4 общински дружества са ликвидирани през ерата на Зеленогорски и Спарнански.

Други над 400 000 лева от общинския бюджет са били пръснати за два негодни проекта за изграждане на депо за битови отпадъци.

За изработването на проекта е било създадено дружеството “Еко енергия” между община Плевен и италиански партньор. Местната управа влиза с имот, а италианската фирма участва със 180 000 лева, които след това се увеличават.

Изработеният проект, обаче е бил отхвърлен от екоминистерството.

Вместо да търси неустоика за пропуснати за общината ползи, Зеленогорски изкупува с парите на плевенчани дяла на италианското дружество за 200 000 лева.

В безобразната схема участва и общинския съвет, който е ръководен по същото време от Георг Спартански.

През декември 2009 г. е взет 2 милиона лева вътрешен заем от таксата за битови отпадъци на граждани. Поводът е задоволяване на потребностите на заведенията на бюджетна издръжка.

Заемът, обаче не е върнат до края на мандата на Зеленогорски през 2011 г., въпреки че е трябвало да бъде изплатен много преди това.

ПИК научи, че по втората схема е бил взет и втори такъв заем.

Сметната палата е извършила проверки по случая и е излязла със заключение, че вземането на втори заем, без да е изплатен първия е абсолютно незаконно действие.

Сега на ход е прокуратурата!

http://pik.bg/

Предишна статия

Две от 4 неразделни приятелки оцеляват от ужаса на А321 по каприза на съдбатa.

Следваща статия

Стартираме седмицата със слънце, живакът ще удари 17°!

Други интересни