Меркел изсипа торба с добри новини в Анкара Германия ще ускорява приемането на Турция в ЕС и издаването на визи за турски граждани.

Автор: Няма коментари Сподели:

Германия е готова да съдейства за ускоряването на процеса по влизане на Турция в ЕС. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел след разговори с премиера на страната Ахмет Давутоглу. Тя заяви също, че Берлин ще е склонен да помогне и за по-бързото осъществяване на процеса по издавено на визи на турски граждани. „Ние обсъдихме как можем да направим този процес (влизането на Турция в ЕС) по-динамичен. Германия е готова да открие още тази година програма от 17 пункта за преговори“, заяви канцлерът. Турският премиер от своя страна каза, че единствено споразумение за реадмисия (обратно връщане) между Турция и ЕС ще реши проблема с имигрантите, предаде ТАСС, цитирана от БГНЕС.

„Ние ще насочим усилия към това да завършим работата по Шенгенската зона до средата на 2016 г., а не през 2017 г., както беше планирано. Надявам се, че през юли 2016 г. едновременно ще започнат да действат и споразумението за реадмисия и шенгенския режим за Турция. Споразумението за реадмисия ще реши на основата на закона проблема с бежанците“, каза той. Турският премиер също така добави, че за предотвратяването на нова вълна бежанци е необходимо създаването на зона за сигурност в Сирия.

„От наша гледна точка създаването на една зона за сигурност на територията на Сирия е задължително. В настоящата ситуация, при която продължават военните операции и силите на режима водят военни действия най-вече в райони на такива големи градове като Алепо, могат да бъдат провокирани нови вълни бежанци“, каза Давутоглу като припомни, че Турция вече е приютила над 2 млн. бежанци. „Ние с г-жа Меркел обсъдихме въпросите за външната намеса в ситуацията в Сирия. С удовлетворение мога да кажа, че имаме общо разбиране по този въпрос“, допълни премиерът.

http://www.blitz.bg/

Предишна статия

Словакия разцепи НАТО с подкрепа за Путин в Сирия.

Следваща статия

Бурна обществена подкрепа по света на руската офанзива в Сирия.

Други интересни