Валери Симеонов събра Бъчварова и Цацаров на среща заради изборните правила.

Автор: Няма коментари Сподели:

Валери Симеонов събра Бъчварова и Цацаров на среща заради изборните правила

До момента сме получили 75 сигнала за нарушение на изборния процес, оперативните от тях са 12, преписките от прокуратурата са 14, имаме сигнал от ЦИК, както и 10 сигнала от тел. 112 и 38 сигнала от граждани. Това заяви вътрешният министър Румяна Бъчварова по време на среща в НС по инициатива на депутатите от ПФ, по въпросите на изборните правила и рисковете от купуване и продаване на гласове на предстоящите избори за местна власт. На срещата са също главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на ДАНС Димитър Георгиев и главният секретар на МВР Георги Костов.

Най-много са сигналите за нарушение на закона за гражданската регистрация, за купуване на гласове сигналите са 15, за нарушение на Изборния кодекс 11, продължи министърът. Над 1996 полицейски служители ще се грижат за 360 масови мероприятия в кампанията за местните избори. Всички, които сме тук сме ангажирани с проблема, каза Бъчварова. Тези явления са опасни за извращаване на изборите и демократичните процедури, поясни в началото на срещата съпредседателят на ПФ Валери Симеонов.

Въпреки взетите мерки опитите за купуване и продаване на гласове не намаляват, подчерта съпредседателят на ПФ Красимир Каракачанов. Отдавна се подготвяме за тази кампания, през март т.г. в министерството предприехме действия по план, за да видим какви са възможностите ни за въздействие, подчерта Бъчварова. Заедно с колегите създадохме национално междуведомствено звено между нас, ДАНС и прокуратурата, формирани са групи към МВР, цялата информация се събира в ситуационния център на МВР, имаме обобщени справки и ще ги предоставяме ежедневно. От 15 октомври т.г. ще започне и денонощна открита линия за сигнали, съобщи Бъчварова.

В организационно отношение сме направили всичко, което може да се направи, заедно с техническото обезпечаване на тази дейност, увери тя. Действа указание на главния прокурор за съответните задължения на прокурорските органи, както и за взаимоотношенията между институциите и задълженията за даване на дежурства в изборния ден и по време на кампанията, посочи главният прокурор Сотир Цацаров.

Основната задача на междуведомственото звено е за взаимодействието с институциите и за обработване на сигналите, каза той. До настоящия момент има две искания за снемане на имунитет, едното от тях е разгледано, а другото още не е. От една страна са типичните престъпления от НК, от друга са и такива, чийто мотив е свързан с предизборната обстановка и нажежаване на страстите с политически мотиви. Такъв е случаят в Йоаким Груево, има и престъпления, извършени от кандидати за общински съветници. Цацаров открои и важната роля на медиите, които съдействат в този процес. Нашата координация с обявените институции започна не от сега, с моя заповед е формиран оперативен щаб в агенцията и са организирани екипи в териториалните звена, заяви председателят на ДАНС Димитър Георгиев. Срещата продължава при закрити врата, без участието на медиите.

http://pik.bg/

Предишна статия

Климатолог №1 доц. Георги Рачев пред ПИК и “Ретро”: 9 градуса и сняг в петък!

Следваща статия

ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ! Ирина Кирилова.

Други интересни