КЗК санкционира производител на олио за имитация

Автор: Няма коментари Сподели:

Комисията за защита на конкуренцията установи, че е извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията от страна на „Бойлс фууд къмпани” ЕООД и наложи имуществена санкция в размер на 20 100 лева, съставляващи 1 % от нетните приходи от продажби на дружеството за финансовата 2014 година, съобщиха от КЗК.

Проучването установи, че цялостният външен вид на опаковката на разпространяваното на българския пазар от ответното дружество олио „Libra” копира изцяло опаковката на „Клас олио”, като по този начин създава обективна предпоставка за въвеждане в заблуждение на потребителите и влияе негативно върху конкурентната среда. КЗК определя нарушението като леко и налага санкция до 2% от размера на нетните приходи от продажби на предприятието за предходната финансова година, предхождаща постановяването на решението на КЗК.

Комисията счита, че санкцията следва да отговаря на характера и степента на нарушението, да е съобразена с реализирания оборот на дружеството и да има превантивен характер срещу бъдещи недобросъвестни действия от страна на нарушителя в частност и по принцип от страна на действащите предприятия, използващи реклама за популяризиране на предлаганите от тях стоки и услуги

Източник: Pik.bg

Предишна статия

Крият такси за бързи кредити

Следваща статия

Южнокорейци искат да правят електрически коли в България

Други интересни