Правителството въвежда таван на доплащането за лекарствата по каса

Автор: Няма коментари Сподели:

Властта слага таван на доплащането за лекарствата по здравна каса. Това става ясно от проекта за промени в наредбата за регулиране цените на медикаментите на здравно министерство.

Максимум 50% от цената на най-евтиното лекарство за едно заболяване ще може да бъде доплащането за останалите подобни медикаменти, които реимбурсира касата. Промяната се прави, тъй като за една диагноза фондът плаща няколко хапчета с различни цени. Сумата, която касата покрива напълно е за най-евтиното от тях.

Понякога обаче има голям диапазон в цените на медикаментите, а лекарите често предписват по-скъпите. Така въпреки че на теория лекарството трябва да е безплатно, хората са принудени да дават доста пари от джоба си. С промените това ще се прекрати. Например, ако за една болест най-евтиното лекарство, което НЗОК покрива на 100% струва 10 лева, а най-скъпото 50, сега пациентите доплащат максимум 40 лева. Занапред обаче те няма да доплащат повече от 5 лева. Въпреки че ще ограничи харчовете на хората, новата мярка ще ограничи и избора им от медикаменти, тъй като някои фирми ще оттеглят продажбите на скъпите си хапчета по каса. 

Най-вероятно те ще ги пуснат само за продажба на свободен пазар и тогава хората, които държат да се лекуват с тях ще дават цялата сума. Подобен режим има в много страни, включително и в Румъния, казаха експерти. Там той е довел до прекратяване на реимбурсацията на някои скъпи медикаменти.

Лекарствата-призраци ще се ловят по-лесно занапред, предвиждат още промените. Става дума за медикаменти, които се регистрират на дъмпингови цени, за да изкарат от пазара малко по-скъпите, но след това спират да се внасят. Тогава те отварят или пълна дупка в снабдяването с лекарства за пациентите или дават възможност да се маркетират определени марки. 

В проекта обаче се предвижда, лекарства, които не са плащани от НЗОК 6 месеца, да се заличават. Същото е следствието, ако оборотът им е под 3% от общите разходи на касата за всички подобни медикаменти. Също така министерството затяга контрола над паралелния износ. Вносителите ще трябва да казват всеки месец колко лекарства от списъка, който плаща касата или болниците, са докарали и на кои дистрибутори са ги дали.

С промените в наредбата се затяга режима и за цените на лекарствата, които не се внасят в повечето страни от ЕС. Ако не се намери държава, където се продават, за да се види каква е цената на производителя там и да се рефирира с нашата, тогава тя няма да може да бъде по-висока от двойната цена на най-евтиното подобно лекарство в България.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Двама български педагози са номинирани в конкурса за най-добър учител на света

Следваща статия

10 роми обрали “Пени” в Казанлък, 100 се притекли на помощ

Други интересни