Първо в БЛИЦ: Йордан Бакалов аут от поста шеф на военното разузнаване!

Автор: Няма коментари Сподели:

Йордан Бакалов ще се раздели с поста шеф на военното разузнаване. Това стана ясно, след като мнозинството в парламента одобри двата закона за разузнаването на второ четене. Според текстовете разведка № 1 трябва да е под пагон – висш военен на действаща служба. Законите влизат в сила на 1 ноември. Бакалов трябва да се раздели с поста само 4 месеца, след като го зае.Директорът на “Военна информация” ще се назначава с указ на президента по предложение на Министерския съвет. Депутатите определиха мандатът му да е 5 години с опция за еднократно удължаване с още пет.

Още преди седмица БЛИЦ съобщи, че постът на Йордан Бакалов  е под въпрос именно заради новия закон.

Проблемът на Бакалов е в липсата на 10 години стаж в сферата на националната сигурност или въоръжените сили. Дни след назначаването му на високия пост стана ясно, че бившият депутат от СДС не отговаря на това условие. С трудната задача да разрешат казуса се заеха Методи Андреев от ГЕРБ, Петър Славов, Мартин Димитров и Корман Исмаилов от РБ и Явор Хайтов от БДЦ- Народен съюз-ББЦ. Те внесоха предложение-доуточнение на текста в законопроекта.

 Текстът гласеше, че професионален стаж в сферата на националната сигурност може да бъде придобит и в Народното събрание, Президенството или Министерския съвет. Достатъчно било депутатът или експертът да са попаднали в парламентарна комисия, чиито предмет на дейност е свързан с националната сигурност и отбраната. Въпросната поправка обаче не мина при второто четене на законопроекта за военното разузнаване в комисията за контрол над службите за сигурност. 

Предложението за текста е на Таско Ерменков от БСП. ГЕРБ и ПФ го подкрепят, но Реформаторите казват, че предложението за пагона е ретроградно, тъй като генерали, които да заемат този пост, са само няколко. 

АБВ категорично стоят зад позицията, изразена от ген. Михо Михов, че директор на Служба „Военна информация” трябва да бъде „военнослужещ с висше военно звание, т.е. генерал или адмирал“. 

Мнението на професионалната общност е, че Бакалов трябва да напусне поста, тъй като вече изпълни двете основни задачи, поставени пред него – предаде архива на военното разузнаване на комисията по досиетата и направи чистка в службата.

Ива НИКОЛОВА, БЛИЦ

Предишна статия

Йордан Бакалов! Таско Ерменков получил подкрепата на всички с пагони в парламента.

Следваща статия

Изненадващо продадоха легендарния символ на Кърджали!

Други интересни