Над 60 млн. ще глътне за година токът от биомаса. Биоцентралите – истината за тях!

Автор: Няма коментари Сподели:

Индустрията излиза на протест в големите градове срещу безумията в енергетиката

 


 Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

 

Одобряваме създаването на фонд “Сигурност на енергийната система” у нас и решението да се внасят там 5% от приходите от продажби. Но това се оказва съвсем недостатъчно, за да компенсира узаконеният грабеж на американските централи, скъпата енергия от възобновяеми източници, скъпата енергия от топлофикациите и когенерациите.


 

Нещо повече, с промени в Закона за енергетиката се направи стъпка точно в обратна посока на тази, към която трябва да се върви – говоря за енергията от биомаса, която всъщност е най-скъпата енергия и тя ще коства стотици милиони левове. В обозримо бъдеще, само за следващата година, за следващия ценови период – над 60 милиона. Ние се чудим къде и как по 5-10 милиона да спестим от тази скъпа енергия. И изведнъж, ей така – щедро, с един замах, увеличава се с 60 милиона. Това е пълно безумие и безобразие, защото ние сме преизпълнили, при това предсрочно, изискванията и поетите ангажименти за проценти енергия от възобновяеми източници. Трябваше да са 16% през 2020 г., а ние имаме 19% още през 2014 г. Има напъни за постоянно увеличаване на цената на електроенергията и то с много. И затова е нашият национален протест, който този път няма да бъде само пред порталите на заводите, а ще има шествие във всички големи градове на страната, включително и София. В страната масово се уведомяват общинските съвети, кметовете по предвидения законен ред, че от 11 ч. на 29 юли ще има масови протести от страна на българската индустрия. Направили сме разчети, че от ценовото предложение на КЕВР, още първите сметки показват, че ще се закрият между 60 000 и 100 000 работни места. И всъщност с взетите от парламента решения се прави една крачка напред и една крачка назад. Тъпчем на едно място, вместо да решаваме проблемите. С т.нар. американски централи всъщност едва 3-4% ще се намали скъпата енергия. Трябва намалението да е от порядъка на 30-40%, за да се доближи до пазарните нива. Изобщо не говорим да стане пазарна, а просто да се доближи.


Сега е 3 пъти над пазара цената, по която НЕК изкупува от американските централи енергия. Това е един узаконен грабеж, при който тези централи работят с 60% рентабилност, печалба. Няма такава печалба в друг бизнес никъде. И ако те я получават, конкурирайки се на международните пазари, ние само можем да им ръкопляскаме. Но те я получават в резултат на един престъпно сключен договор, който убива българската индустрия.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Русия, ЕС и САЩ.

Следваща статия

Карли Клос.

Други интересни