Засилват обгазяването на Красново след тв репортаж.

Автор: Няма коментари Сподели:

                Засилват обгазяването на Красново след тв репортаж.

     Жителите алармират всички министерства, искат затваряне на цеха за дървени въглища!

Сега 24 часа, а не само през нощта, получават дози отровни газове жителите на Красново. И то само 10 дни след като Нова телевизия излъчи репортаж как цех за производство на въглища обгазява хисарското село. Вместо да затвори, цехът работи с още по-голяма пара, алармират потърпевшите. Дори се подготвя влизането в експлоатация и на втори цех.

„Ние си плащаме – вие си дишайте“. Така накратко обобщи в ефира на Нова телевизия преди седмица ситуацията с отровния въздух в хисарското село Красново водещият на „Здравей България“ Виктор Николаев. След 2-годишна битка за затварянето на цеха за производство за дървени въглища жителите на балнеоложкото селище разбраха, че инспекцията по околната среда и водите е наложила месечна текуща санкция на въпросната фирма, заради превишаване на емисионните норми. 

Отговорът от РИОСВ дойде след излъчения репортаж на Вероника Димитрова в сутрешния блок на Нова.От него излиза, че фирмата ще си плаща глобата, която впоследствие се разбра, че е само 49.97 лв. на месец, и ще продължава да обгазява Красново.

„Това е геноцид срещу селото, срещу българите. През нощта, след 2 часа е някакъв ад, не може да се диша, носи се силна миризма на изгоряло“, описаха на 17 септември в тв репортажа обстановката, в която са принудени да живеят вече 4 години жителите на селото. От задушливия дим, който ги обгръща, боледуват хората, а растенията загиват. Пчелите вече са избягали от отровните газове.

Кой и с какво право разреши на 150 метра от къщите да работи цех за дървени въглища, питат се от Красново. В селото има два цеха – на фирма „Карбол“ ЕООД и на „Аибо- С“ ЕООД. Първият е спрял производство през 2013 г., но вторият продължава да бълва отрова. Според жителите на селото пловдивският бизнесмен Б. Попчев подготвя също такъв цех, с 24-часово непрекъснато производство.

Това те описват в жалбата си, която подадоха в края на август до министрите на здравеопазването, на околната среда и водите, на енергетиката. 

В нея задават въпроси, на които никой все още не отговаря: „Защо не решава основния проблем на Красново кметът Иван Бабаджановот ПП ГЕРБ, който сега се бори за 3-ти мандат? 

Какво прави със стотиците подадени сигнали на тел. 112 кметицата на Хисаря инж. Пенка Ганева?

50 лв. ли е цената на човешкото здраве и живот?

В Красново учат децата на още 4 села – защо държавата нехае за тяхното здраве, принуждавайки ги да дишат отрови? 

Кой носи отговорност за системното обгазяване? 

След толкова много подадени жалби и сигнали, защо всички държавни и местни органи на властта са безучастни? 

В този район не е извършвана производствена дейност, защото е курортна зона, на 1.5 км са Красновски минерални бани. Тук още от римски времена хората са търсили изцеление не само с минералната вода, но и с въздействието на въздуха. Сега обаче чистият и свеж въздух е само “спомен”, пишат в жалбата 50 жители на Красново, които дори са дали и телефоните си за връзка.

Това не е първата битка, в която хората от селото влизат, за да запазят здравето и живота си. Преди година 300 от 800-те постоянни жители направиха подписка за затварянето на цеха, излязоха и на протестно шествие срещу обгазяването, което отразиха всички медии. Но ефект никакъв. Ако трябва ще потърсим правата си и в Страсбург, категорични са пострадалите.

Със сигурност потомците на Дели Стоян и Рада войвода няма да спрат да се борят. Родното село на закрилниците на населението от кърджалиите през 16-ти век ще продължи битката с днешните кърджалии – уж бизнесмени, които унищожават горите ни и тровят хората.

                                                                   

                                                    Катя Стайкова

Предишна статия

Пет зарязани кораба ръждясват във Варна!

Следваща статия

Шефът на Porsche оглави Volkswagen. Матиас Мюлер трябва да изведе групата от най-тежката криза в 78-годишната и история.

Други интересни