Пет зарязани кораба ръждясват във Варна!

Автор: Няма коментари Сподели:

Пет зарязани от собствениците си кораби продължават да стоят във Варна и още никой не ги е потърсил. Екипажите с близо 35 души чакат някой да помисли и за тях, имат ли храна, провизии, вода. Те могат да напуснат плавателните съдове, обаче след това трудно биха имали възможност за претенции за заплатите, които не са си получили. Някои от тях имат да вземат по 20 000 долара и нагоре. “Екипажите започват да бедстват, не са вземали пари отдавна, нямат достатъчно храна и вода”, обясни шефът на ИА “Морска администрация” к.д.п. Валентин Енчев. “Който слезе от кораба, следващата стъпка е по съдебен ред да си търси парите – иди ги съди собствениците на някой остров”, добави той. От т.нар. криза на малките компании страдат моряците и това не се случва само в България. Агентът на един от корабите – “Палермо”,

извадил от джоба си и заредил храна за 6000 лв.

с идея да се издържи още месец и с надежда корабособственикът да се появи най-сетне. Още през март 14 украински моряци на борда на бълкера “Ейджън Дрим”, който още се намира във Варненското езеро, бяха принудени да гладуват, водата им почти свърши и получаваха ограничени дажби храна, припомни морският шеф. Тогава с помощ и провизии се притекоха църквата, БЧК и други неправителствени организации. Оказа се, че някои от моряците са били на борда близо година.
Със съдбата на корабите и екипажите е истински параграф 22. ИА “Морска администрация” няма задължение да издирва корабособствениците, тя комуникира само с администрациите на флага, при които те са регистрирани. Но някои от компаниите са в офшорни зони, регистрирани са под флаговете на съответните държави, но никой не може да разбере кой стои зад тях, обясни к.д.п. Енчев. Дори флаговите администрации изпитват затруднения да открият корабособствениците и да ги държат отговорни за плавателните съдове. Собствениците не са се появили, не са заявили, че оставят корабите си, а и нищо не правят за тях. В един от случаите при фалит корабът е бил ипотекиран, банката влиза във владение, но тя не може да му извърши пререгистрация, да му издаде нови документи, може и да няма пречки за това, но не я върши. Плаща само за храна и гориво, корабът продължава да стои, даде пример шефът на “Морска администрация”. От една страна, изпълнителната агенция се чуди как да помага на моряците, а от друга страна, какво да прави с корабите. Законодателят е дал право да се вържат на безопасно място. Но ако бъде поставен зарязаният кораб на работен кей на пристанището, оттам надават вой при това с основание, защото заема място на пристигащ кораб, с който портът има договор за търговска дейност и генерира приходи от нея. В същото време кораб без екипаж, какъвто е случаят с “Дел Джовани”, не може да стои на рейд, а трябва да бъде вързан на кея.

Заради зачестилите фалити на корабособственици все повече стават и случаите на изоставените от тях плавателни съдове. Повечето са стари и ръждясали корита, които се нуждаят от скъп основен ремонт и за собствениците им в повечето случаи е по-изгодно да ги зарежат, отколкото да инвестират в тях, но други са сравнително нови и запазени, припомни причините шефът на “Морска администрация” к.д.п. Валентин Енчев. Както вече стана ясно, в момента във Варна има 5 такива кораба.

Най-новият и запазен сред тях е “Палермо”

строен през 2007 г. и с внушителните 180 м дължина. Най-вероятно притежателят му има финансови проблеми, защото не си заслужава да бъде изоставен. Той плава под панамски флаг и е задържан от властите от 4 август за неизплатени заплати на екипажа и забележки по конструкцията.

“Дел Джовани” пък е задържан от почти 2 г. и оттогава стои в Кораборемонтния завод във Варна, изоставен от екипажа си, чиито членове един по един се изнесли. Капитан Енчев пак припомни, че корабите са фактически изоставени, но собствениците им не са го обявили официално и са неоткриваеми, което в голяма степен връзва ръцете на пристанищните власти. Флаговете им са от Панама, Белиз, Бахамските острови, островите Кук и др. “В такива случаи ние сме длъжни да осигурим безопасността на корабите, но нямаме правомощия за справяне с възникналите от фалитите проблеми, а рисковете не са малко”, обясни още Енчев. Затова корабите са задържани от “Морска администрация” главно заради неизплатени заплати на моряците от екипажите, както и за забележки по сигурността. Част от тях са на кея, а други – в кораборемонтните заводи. Такъв е случаят с кораба “Ейджън Дрим”, който без екипаж не може да бъде на рейд, а “Навахо”, който е в “Булярд”, е натрупал неплатени големи сметки за ток към 30 хиляди лева и други разходи към завода. Двата кораба са на един корабособственик, а той според информация от бранша е във фалит и липсва от доста време. И докато единият е ипотекиран и банката се грижи за екипажа, докато уреди собствеността и влизане във владение, към “Навахо” временно е било спряно електрозахранването, което крие допълнителен риск за поддържащата техника и това може от своя страна да доведе до размразяването на хладилници и камери и до развалянето на хранителните припаси. А това пък е предпоставка за възникване и разпространение на болести, коментира кап. Енчев. Екипажът временно бил настанен на хотел, а след пускането на тока отново е върнат на кораба. Нарушени са и международните изисквания за минимален брой екипаж, тъй като на този кораб са останали само 4-ма моряци. И на другите изоставени кораби има минимален брой от екипажите, които чакат неизплатените си заплати. Вариантът е наистина корабособствениците да се разплатят и освободят кораба, като за извеждането му от Пристанище Варна ще трябва да разчитат на екипажа, на който да дадат заплати и всички просрочени други плащания. Хубавото засега е, че няма бедстващи моряци, коментира още кап. Енчев. Дори част от екипажите лично той засичал да се хранят в ресторант “Гюрлата” до жп гарата. Той отбеляза също, че

повечето са украинци и руснаци

за които е лесно да се приберат в родината си с автобус, чийто билет струва около 100 лева, но вече по обясними причини не го правят. “Поддържаме постоянна връзка и със Световния морски синдикат ITF, както и с консулствата на Русия и Украйна във Варна за съдействие и помощ на екипажите”, каза още шефът на “Морска администрация”-Варна. Очаква се от средата на следващата година да влязат в сила промени в Морската трудова конвенция, които ще задължат корабособствениците да застраховат моряците за проблеми при възникващите фалити. Това е т. нар. правило 2.5 за репатриране на моряците в случай, че някой от корабособствениците изчезне. Застрахователите ще осигуряват до 2 месеца след неизвършените плащания покриване на заплатите. Така по-бързо ще се решават подобни казуси с екипажите на кораби в подобна ситуация. Дотогава още ще се търсят варианти за справянето с проблема.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Следваща статия

Засилват обгазяването на Красново след тв репортаж.

Други интересни