Бежанците от Сирия напуснаха Одрин

Автор: Няма коментари Сподели:

Всички сирийски бежанци, които 10 дни държаха под обсада турския град Одрин, днес в късния следобед се отправиха към Истанбул, предаде репортер на БГНЕС.

Усилията на местните административни власти, на полицията и жандармерията дадоха резултат едва в първия ден от свещения за мюсюлманите по света Курбан байрам.

Надеждите на над 2 500 мигранти да се отворят границите на Гърция и България, да продължат пътя си към европейската мечта, бяха попарени.

Преди дни най-многобройният лагер, този край магистралата, потегли пеша към граничния град, но вместо да стигне първата си цел, се озова в спортния комплекс за пехливанските борби.

Над 30 часа международният път бе блокиран от бежанците, а движението на автомобили и тежкотоварни камиони – спряно. Сблъсъци със силите за сигурността, многократни срещи с валията Шахин, кмета Гюркан и командири на мобилизираните части, денонощия под открито небе, безкрайни опашки за храна и санитарни материали, осигурени от държавата – всичко това приключи поне засега.

Днес загубилите надежда бежанци сами пожелаха да се натоварят в автобусите и да поемат към различните лагери и защитени центрове в и около Истанбул.

Тази сутрин одринският имам Илияс Ахмет, обслужващ търсещите убежище, по време на празничната молитва им препоръча да не тръгват за Европа. „Откога европейците са братя на мюсюлманите, кога те са ни помагали? Откажете се от мечтата да отидете в Европа и да живеете там!“, настоя духовникът в проповедта си на открито в парка около пехливанската арена.

Много от богомолците не сдържаха сълзите си, защото посрещат празника си на 2000 км от родната Сирия. В словото си

одринският имам подчерта, че Европа закриля Израел и евреите, които са лоши хора. В Европа децата ви няма да бъдат добри мюсюлмани, върнете се на родна земя, призова той.

През изминалата нощ над 400 бежанци бяха транспортирани с автобуси към Истанбул под строгия контрол на полицията. Днес последните 500 опразниха града от присъствието си.

Източник: Vesti.bg

Предишна статия

Скъпите цигари стават още по-скъпи

Следваща статия

ЕНИГМА

Други интересни