България втора в ЕС по сива икономика

Автор: Няма коментари Сподели:

България е на незавидна челна позиция в класацията за сива икономика. Страната ни заема второ място в Европейския съюз след Румъния.

Тези стряскащи данни съобщи финансовият министър Владислав Горанов на конференция в община Варна по повод стартиралата вчера национална кампания под мотото “Икономика на светло за по-добро бъдеще!”.

30% е делът на сивия сектор в българската икономика, коментира председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев. Целта на тази кампания е да осветли лошите практики. И с няколко процента да се свие сивият сектор, в бюджета ще влязат стотици милиони левове, заяви председателят на КРИБ, цитиран от “Черно море”.

Като най-сиви отрасли в икономиката ни президентът на КНСБ Пламен Димитров посочи търговията, туризма, строителството, авторемонтите и земеделския сектор. За да се изсветли икономиката, синдикатите предлагат да бъдат договорени минимални осигурителни доходи, а Агенцията по приходите и Министерството на финансите да извършват целеви проверки дали тези доходи се плащат. Освен това да се ограничат източниците на сиви доходи, като според Димитров това са обществените поръчки.

Около 46 000 от заетите у нас работят без трудови договори, т.е. те са част от сивата икономика, каза от своя страна вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин. Той посочи и други нарушения, като полагането без заплащане на извънреден труд и наемането на непълнолетни.

В същото време Калфин изтъкна като успешна мярка за справяне със сивата икономика сключването на дневни трудови договори. За приблизително два месеца са сключени около 66 000 дневни споразумения. 1400 от тях са във Варненска област, предимно в селското стопанство.

Друг положителен фактор за икономиката е завишеното търсене на работна ръка от бизнеса. Над 3 млн. са заетите в страната. Само през тази година са открити нови 155 000 работни места. За август безработицата е 9,3%, посочи Калфин, най-ниската от 2009 г. насам.

Източник: Plovdiv24.bg

Предишна статия

Грегориан! Разговор с Бога!

Следваща статия

Путин и Обама ще се срещнат в понеделник заради Сирия и Украйна

Други интересни