800 мигранти тръгнали пеша от Истанбул към границата ни

Автор: Няма коментари Сподели:

Около 800 мигранти са тръгнали пеша от Истанбул към Одрин. Те са основно сирийци, предава кореспондентката на БНР в Истанбул.

Мигрантите искали да стигнат до границите с България и Гърция и да се прехвърлят в Европа, но турските сили по сигурността не им разрешили да отпътуват с автобуси от автогарата. Затова решили да тръгнат пеша.

Международната пътническа автогара Есенлер в Истанбул се задръстила от стотиците мигранти – мъже, жени и деца. Автобусите се препълнили и фирмите престанали да издават билети.

Повечето мигранти били без паспорти и затова някои фирми отказват да ги превозват, обяснява помощник-ръководителят на автогарата Мустафа Текели.

Мигрантите се разбунтували, че не ги качват на автобусите. Някои от тях викали: „Нищо не искаме от вас, само да ни разрешите да отпътуваме за България или Гърция”. Други скандирали „Тайип Ердоган баба, не ни мъчи,отвори границата да минем”.

За да бъдат усмирени мигрантите, се наложила намесата на полицията. Подстъпите към автогарата са оградени с бариери. Мигрантите се допускат само през един коридор.

Появили се твърдения, че над 500 души са се струпали на истанбулската автогара, надявайки се, че ще намерят превоз.

Автогарата в Одрин също била задръстена от други 250 души. Там властите не ги пускат да продължат към границата.

Целта на повечето от мигрантите била да стигнат до Германия, Холандия или някоя друга европейска държава, но не и да останат в България или Гърция.

Предпочитали да пътуват през Одрин, тъй като пътят по море за Гърция бил опасен. Турските власти обаче не ги пускали да излязат.

Има много млади мъже, които твърдят, че са дезертирали от армията на Башар Асад. Още групи мигранти от източните турски провинции щели да продължават да пристигат на автогарата в Истанбул.

Източник: standartnews.com

Предишна статия

361 210 българи живеят само с минимална работна заплата

Следваща статия

РАЗЛИЧЕТЕ ИСТИНАТА ОТ ФАНТАЗИЯТА!

Други интересни