Удар! Телефонни измамници задигат 500 000 лв от 80 годишна баба

Автор: Няма коментари Сподели:

Измамената с над половин милион лева баба Елена от първомайския кв. “Дебър” кътала парите на внука си Ангел за нова къща. Семейството искало да бутне старата, за да изгради нова модерна постройка, но измамниците рецидивисти Албенко и Борислав само за няколко часа успели така да изиграят 80-годишната жена, че да й вземат парите.

Само бързата реакция на шест областни дирекции на полицията в страната със светкавична акция под ръководството на окръжната прокуратура в Пловдив предотвратила безвъзвратното изчезване на 268 000 евро и 18 000 долара. Толкова успял да извади от сейфа 34-годишният Албенко, когото баба Елена пуснала в дома си. Рецидивистът, съден за кражби и грабежи, обаче не успял да вземе останалите към 32 000 евро и килограм злато, също скрити в сейфа.

В деня след мегаизмамата баба Елена се беше скрила в семейната си къща от срам и позор. Вътре тя пускаше само най-близките си роднини като дори държа на улицата племенника си, специално пристигнал от София да я види как е.

“Направо не мога да повярвам, че именно тя се е подвела така жестоко”, призна мъжът пред “Монитор”. На новината как баба Елена е пуснала в дома си рецидивист и му е помагала да разбие сейфа с парите на внука й не можеха да повярват и съседите й.

“Ама тя никой не пуска у тях. И нас не ни пуска. Не дава пиле да прехвръкне, та камо ли външен човек. Как го е пуснала вътре? Направо не можем да повярваме”, дивяха се комшиите на бабата.

Те разказаха, че идеята за новата къща била на внука Ангел, който се занимавал с крупен бизнес със строителна механизация и строителство.

“Баба Елена има още един внук, който е доктор, но парите са на Ангел. Той искаше да строи нова къща, но нещо с проектите се объркало и затова се забавили да бутат старата”, обясниха словоохотливите съседи.

Като чиста случайност и златна кокошка за измамниците определиха случилото се пловдивските криминалисти. Според тях мошениците не са дебнели специално бабата и не са я проучвали. Обадили са й се случайно и така са попаднали на крупната сума.

Рекордната измама станала в късния следобед във вторник. До около 16 часа внукът Ангел бил на гости на баба си. Според съседите й внукът живеел със съпругата си в Пловдив. Малко след като той си тръгнал, възрастната жена получила обаждане от измамниците. Предполага се, че е говорила с 24-годишния Борислав от Горна Оряховица. Той й се представил за д-р Николов и й казал, че внукът Ангел е катастрофирал тежко. За да бъде опериран, трябват 30 000 лева.

Баба Елена се шашнала и потвърдила, че има парите. Съгласила се да ги даде на изпратен от мнимия доктор пратеник. Когато пред дома й пристигнал вторият измамник – Албенко от Елин Пелин, го пуснала в дома си. Признала му, че няма цялата сума в брой. Имала в себе си само 500 лева, но останалите пари били в сейфа на внука. Само че нямала комбинацията, за да отвори касата, обяснила на рецидивиста жената.

Така започнала операцията по разбиването на сейфа. Албенко поискал отвертка и чук, а бабата му ги дала. Поискал ъглошлайф и Елена му намерила в дома си. Само че ъглошлайфът й не проработил и Албенко предложил да отиде да купи нов. Бабата пак се съгласила. Докато той обикалял магазините в Първомай да купува нов ъглошлайф, тя си седяла у дома и изобщо не се сетила да се обади на дъщеря си и да провери дали внукът наистина е катастрофирал.

Рецидивистът се върнал с нов ъглошлайф, отрязал дупка в сейфа и почнал да измъква отвътре парите. Те били доста и той нямало къде да ги сложи. Бабата пак се притекла на помощ. Дала му торба, в която да трупа банкнотите. Когато преценила, че пратеникът е извадил достатъчно, му казала да спре и да отива да спасява внука й. Така вътре в сейфа останали още пари и килограмът злато.

Албенко си тръгнал с плячката и първо отишъл до хасковското село Гарваново, където имал роднини и където оставил своя дял от 98 000 евро. След това потеглил към Горна Оряховица, за да предаде на Борислав неговия дял. По пътя, край Севлиево, бил пипнат от ченгетата. Те пък се задействали веднага, след като в 19,30 часа през тел. 112 получили сигнал за мегаизмамата. Цели три часа след началото на акцията по спасяването на внука си Ангел баба Елена изобщо не се усъмнила в нищо. Към 19 часа се обадила дъщеря й. Пенсионерката се сетила да попита щерка си как е Ангел и измамата лъснала.

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

Трагедията на 11 септември още взима жертви!

Следваща статия

След проверка: Бензин, в който има само 30% бензин

Други интересни