Трагедията на 11 септември още взима жертви!

Автор: Няма коментари Сподели:

Покрита от главата до петите в прах и пепел жена, която се взира ужасено в камерата. Преди 14 г. тази снимка обиколи света и стана един от символите на трагедията от атентатите на 11 септември 2001 г. Днес Америка и светът ще си спомнят за ужасяващите атаки, променили завинаги историята. Още по-тъжното е, че дори 14 години по-късно случилото се на 11 септември продължава да взима жертви – чрез болести, вследствие на праха и погълнатите вредни частици и психическите разстройства.

Само преди броени седмици почина 42-годишната Марси Бордърс, чиято снимка й донесе прозвището “Прашната лейди”. Тя оцелява при атентатите, но съдбата й е трагична и минава през депресии, алкохолизъм, наркозависимости и завършва с рак на стомаха. През август Марси загуби битката с рака, който според близките й е причинен от вдишването на прах по време на терористичните атаки. Нейната смърт повдигна отново въпроса за въздействието на трагичните събития от 11 септември върху оцелели дори 14 години по-късно. Преждевременната й смърт отново разгневи множеството спасители, местни жители и офис работници, които са успели да оцелеят при атаките в Световния търговски център, като голяма част от тях също твърдят, че са се отровили от въздуха, който са вдишали. След възвръщането на нормалния живот на хората след трагедията, хиляди от тях бяха диагностицирани с рак въпреки че някои медицински служители все още отказват да потвърдят връзката между болестта и атентатите.

Не само ракът обаче се оказва тежка последица от преживяното. Много от спасилите се, сред които и Марси Бордърс, страдат от посттравматично стресово разстройство. Самата “Прашна лейди” се превръща в параноичен отшелник, отказва да напусне апартамента си и дори се страхува, че заради разпространената нейна снимка в интернет може да се превърне в мишена на терористите. Други оцелели пък разказват, че са се паникьосвали всеки път, когато видят самолет или човек над някоя сграда, смятайки, че той ще ги застреля.

Така 14 години по-късно налице е притеснението, че 2 606 души, които загинаха в кулите-близнаци, всъщност не са единствените жертви на атентатите. Експерти твърдят, че малки, остри като бръснач частици могат лесно да пробият лигавицата на стомаха, ако бъдат погълнати, което вероятно води и до рак на стомаха. Учени и експерти по замърсяване на въздуха пък определят праха от сриването на кулите като “изключително токсичен”, съставен от повече от 2500 частици, сред които стъкло, олово и живак. Миналата година трима пожарникари от Ню Йорк, които са работили на мястото на атентатите, починаха от рак в един и същи ден което предизвика отново спорове дали те са се разболели от вдишването на силно отровния въздух.

През 2011 г. американският президент Барак Обама създаде фонд от 1,77 млрд., за компенсация на оцелелите и спасителите, развили здравословни проблеми вследствие на атентатите. Ракът на стомаха също е сред заболяванията, финансирани от фонда. Той е кръстен на името на Джеймс Задрога – полицай от Ню Йорк, който през 2006 г. почина от белодробна болест, която се смята, че е предизвикана след като той прекарва 450 работни часа в развалините на Световния търговски център.

Здравното министерство на САЩ пък цитира проучване на пожарната в Ню Йорк, според което 9000 пожарникари, които са работили в кулите-близнаци, са изложени на по-голям риск от рак, отколкото колегите им, които не са участвали в спасителните операции. Друго проучване показва, че сред 21 000 работници и спасители рискът за рак на простата на щитовидната жлеза е значително по-голям.

Въпреки това заключението на здравните власти е, че все още е твърде рано да се пресметнат до точност такива последици, тъй като развитието на някои видове рак отнемат повече време. Същевременно Здравният регистър на Ню Йорк представи изследване, което показва, че най-разпространеното заболяване си остава посттравматичното стресово разстройство. Изследването сочи, че около една пета от хората, които са се спасили или са помагали при атаката, днес проявяват симптомите на това заболяване.

Здравословните проблеми и трагичната съдба на хиляди 14 години по-късно днес се оказват смразяващо напомняне, че терористите от “Ал Кайда” и тяхната ужасяваща жестокост все още взимат жертви.

Откриват мемориал за жертвите от полет 93

Мемориален комплекс в памет на жертвите от злополучния полет 93, който бе един от четирите самолета, отвлечени от “Ал Кайда” на 11 септември, се очакваше да бъде открит в окръг Съмърсет, САЩ. Комплексът, който се състои от паметник и музей, е на стойност от 26 млн. долара и е издигнат на мястото на трагичния инцидент. Самолетът на “Юнайтед Еърлайнс” бе отвлечен от “Ал Кайда”, като се смята, че целта на терористите е била да го разбият в Капитолия, но един от пътниците на полет 93 им се противопоставя и полетът се разбива в селските райони на щата Пенсилвания. Днес близките и приятелите на жертвите от терористичния акт казват, че един такъв комплекс ще отговори на много въпроси за случилото си, но и ще повдигне още много такива. Посетителите на комплекса могат да видят екрани и артефакти, посветени на всички терористични актове от 11 септември, а не само от полет 93. Въпреки това изграждането на музея е фокусирано върху пътниците и техните лични истории, като в него са изложени портрети на всичките 40 жертви и дори записи от последните им разговори с техните близки по време на терористичното нападение.

Паметникът е проектиран от Пол Мърдок и представлява пътека от черен гранит, която представя траекторията на самолета и предоставя на посетителите възможността да преминат през мястото на катастрофата.

Папата ще отдаде почит на загиналите

Папа Франциск, който ще посети САЩ този месец, ще се срещне и със семейства на жертвите от 11 септември. Неговото посещение ще бъде предавано на живо по телевизията, а самата среща ще се състои на 25 септември. Очаква се папа Франциск да участва във възпоменателна церемония на мястото на атентатите срещу Световния търговски център. На 25-и този месец папата ще посети и мемориала за жертвите от 11 септември, за да отдаде почит на близо 3000 души, които загинаха при терористичния атентат. “Посещението на папа Франциск в мемориала и музея ще бъде специален момент за нашия град”, коментира бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, като добавя, че папата ще бъде сред 6,5 млн. посетители на мястото тази годинa.

Енигма е как се изпариха Близнаците

И официалните, и конспиративните версии са съшити с бели конци

Сигурно е само, че кулите станаха на прах, твърди д-р Джуди Уд

Черната дата 11 септември в новата световна история беляза хиляди човешки съдби. Разрушени бяха не само всички седем сгради на Световния търговски център (СТЦ), но и хиляди семейства. Атентатите в Манхатън грабнаха вниманието на мнозина от научните среди, повдигнаха необичайни въпроси и родиха куп конспиративни теории. Недомлъвките на тогавашната американска администрация притесняват и до днес US интелектуалци. Личности като Ян ван Хелсинг, д-р Джуди Уд и Питър Джозеф развиха своите теории за рухването на кулите близнаци в книги и документални филми, но все още не става ясно какво погуби Световния търговски център.

Репортерите от мястото на инцидента не спираха да задават въпроси. “Къде са отломките?”, чудеха се новинари от ABC. Обяснението, което получиха преди 14 г. от служителите на място, е, че “отломките са паднали на земята, станали са на прах и са се разпрашили”. Джуди Уд, доктор по материалознание, смята, че въпреки на пръв поглед смехотворното обяснение, хората просто опитват да обяснят това, което виждат. По думите на д-р Уд съвременната наука не разполага с термини, които да опишат случилото се. “Кулите близнаци не изгоряха. Те не се и срутиха, а просто се превърнаха в прах”, потвърждава тя. Еднаквите небостъргачи, които тежат общо 1 000 000 т, се разпрашиха за 10 секунди, а околността побеля за месеци, сякаш бе поръсена с пудра захар.

От видеозаписите все още побиват тръпки. Останалите сгради (3, 4, 5, 6 и 7) се разпаднаха сякаш са къща от карти за игра. Част от оцелелите са били в подземията на СТЦ. При излизането от укритието си заявиха: “Хора, тук имаше 110 етажа, а сега виждаме слънчевите лъчи!? (…) Над нас няма нищо, тази огромна сграда не съществува!”.

Къде изчезнаха кулите? Какво ги свали? Днес можем да прочетем стотици конспиративни теории, но никоя не се “връзва”. Дори позицията на комисия 9/11, разследвала атентатите, не отговаря на всички въпроси. Нейното обяснение е, че сгради 1 и 2 (Близнаците) са паднали вследствие на пожар, причинен от катастрофиралите в тях самолети. “Сградите са се сринали по сценария на т.нар. “ефект на палачинките” (ситуация, в която горен етаж се удря в долния, отключвайки верижна реакция)”, заключва комисията. Но не това се случва. “Близнаците” падат за по-малко от 10 секунди всяка. Този миг се оказва разковничето, за което се хващат анализаторите. Ако разпадането се бе случило по сценария на палачинковия ефект, срутването на 110-етажната кула щеше да е факт за повече от 30 секунди. “Нормално е, преди това в тях се врязаха самолети”, ще кажете вие. Оказва се, че Близнаците са проектирани да издържат подобен тип конструктивни нарушения. Структурният инженер Лес Робъртсън, участвал в строежа им, обясни след драмата, че кулите са проектирани да издържат удара на самолет модел Боинг 767. 

Като, дори поразени, те могат да устоят с минимални проблеми. Другото недоразумение е пожарът. Керосинът, с който летят разбилите се самолети, гори с постоянна температура от 1120 градуса по Целзий. За достигане на тази температура той трябва да гори поне 40 минути. Конструкционната стомана, използвана в строежа на кулите, се разтопява на повече от 1400 градуса по Целзий. Няма как да стане, твърдят учени. Сеизмологичният анализ на околността отбелязва 8-секунден трус при разпадането на кула 1 – 2,3 по скалата на Рихтер. Потенциалната енергия на кула 1 не отговаря на регистрирания трус. “Е, ако разпрашим 90 етажа, трусът наистина ще бъде 2,3”, заявява д-р Джуди Уд. 

Любопитно: никой не чува звук от сблъсък между отломките на кулата и земята. Няма такъв и на видеокадрите.

Някои изследователи си обясняват случилото се с експлозия, причинена от взривни вещества. Оборва ги фактът, че околните сгради не са пострадали от изхвръкнали към тях фасадни или конструкционни фрагменти. “Срутването при експлозия би било като стреляне с огромно автоматично оръжие във всички посоки”, споделят специалисти. Но и това не се случи.

Паднаха ли кулите или се разпрашиха? Какво стана на 11 септември 2001 г.? Може би предстои да разберем. Или пък не.

Копирано от standartnews.com

Предишна статия

Къде е истината? Сашо Диков…Бойко Борисов. Господари на ефира.

Следваща статия

Удар! Телефонни измамници задигат 500 000 лв от 80 годишна баба

Други интересни