“Петзвездното” бягство от Сирия в Швеция.

Автор: Няма коментари Сподели:

Богатите Обединени арабски емирства (ОАЕ) не са обичайната начална точка за бягащите от войната сирийци. Именно оттам обаче Тарик започва “петзвездното” си пътуване към новия живот в Швеция, след като е платил висока цена, за да избегне рисковете и несгодите, с които се сблъскват повечето бежанци.


Пътят

С помощта на трафиканти и на хора, които имат контакти в целия Близък изток и Европа, пътуването на 26-годишния Тарик от емирство Дубай до Швеция ще трае само три седмици, при това в известен лукс.

Мигрантите плащат средно 700 евро за пресичане на морето до Европа. За тези пари си купуват място в претъпкана нестабилна лодка, наета от трафиканти. Миналата година обаче Тарик е купил “пакет” за 3000 евро, платени от заможното му семейство в Дамаск. Фамилията освен това е платила още хиляди евро за фалшиви лични документи.

Макар цената да е висока, Тарик се добира до желаното място без проблеми.

“Трябваше да избирам между това да живея от подаянията на семейството или да поема риска с надеждата, че като пресека морето, ще имам шанс да започна по-добър живот”, казва по Skype от шведския град Болиден брадатият мъж в интервю за Reuters.

В продължение на 18 месеца завършилият мениджмънт Тарик разглежда сайтове на трафиканти. През 2012 г. решава да отиде в ОАЕ с бизнес виза, за да започне работа в компания на свои роднини.

Той е един от хилядите сирийци и палестинци със сирийски документи, избягали по време на войната при свои роднини в ОАЕ. Неговата фирма обаче фалира, а опитите му да намери работа в Ливан и Алжир се провалят. Така Тарик насочва мислите си към Европа, превръщайки се в един от многото свои сънародници, надяващи се да намерят убежище в ЕС.

Скъпо, но сигурно
Повече от 300 хил. бежанци и имигранти от Близкия изток, Азия и Африка са влезли в Европа миналата година, сочат данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Въпреки това малцина от тях могат да си позволят пътуване като това на Тарик. След като не успява да го разубеди, семейството му решава да покрие разноските на Тарик до Швеция, на която мигрантите гледат като на обетована земя.

“Проучихме нещата и видяхме, че ако платиш малко повече, можеш да пътуваш комфортно”, казва Рима, майката на Тарик. “Искахме да бъдем сигурни, че няма дори да си измокри обувките по време на пътуването.”

Пътуването на Тарик от Дубай започва с полет до Турция, която сирийците могат да посещават сравнително лесно. В Истанбул други сирийци го свързали с трафикантите. След седмица в местен хотел Тарик лети до Измир, където се качва на малка, но комфортна лодка за разходка до съседния гръцки остров Родос.

Повечето мигранти изминават този път натъпкани в надуваеми лодки, които потъват лесно. В тази на Тарик обаче пътуват само няколко души, които се прехвърлят в надуваемата лодка едва за последните метри от плаването. Основното му притеснение е да не бъде спрян от гръцката брегова охрана. “За щастие не се случи нищо подобно и след няколкочасово плаване капитанът ни спусна в дингито (малка лодка), с което акостирахме на брега.”

Следвайки указанията на трафикантите, Тарик взима такси до най-близкото полицейско управление, за да се регистрира като бежанец. Там го задържат за два дни, преди да го освободят под условие, че няма да напуска острова.

Тарик се свързва с трафикантите, които му уреждат пътуването до Атина. Срещу още 4000 евро, пратени му от семейството в атинския хотел, Тарик получава фалшив френски паспорт и словашка лична карта, с които да излети за Франция.

Стъпил там, Тарик преминава лесно шенгенското пространство, за да стигне до Швеция. Страната има традиция в посрещане на бежанци. Бюрокрацията там е минимална, а пристигащите получават медицински грижи, преди да бъдат временно настанени в общински жилища. Тарик е един от общо 81 хил. души, получили убежище в страната. Сега е подал документи за постоянно пребиваване. “След няколко години ще мога да се върна в Сирия с шведския си паспорт”, казва той.

http://www.capital.bg/

Предишна статия

Служба “ЧИСТОТА” в Хисаря!

Следваща статия

България е загубила над 1 500 000 000 лева. от измами с ДДС през 2013 година.

Други интересни