България отказа въздушен коридор на руски самолети за Сирия.

Автор: Няма коментари Сподели:

Министърът на отбраната Николай Ненчев каза в интервю за Би Ти Ви, че заявеният коридор е бил за самолети с хуманитарна помощ, но е имало основателно съмнение, че се превозва оръжие.

Ненчев каза още, че с външния министър Даниел Митов са обсъдили ситуацията, за нея са били информирани и президентът Росен Плевнелиев, и премиерът Бойко Борисов.

Отказът на България да предостави въздушен коридор за руски самолети, превозващи хуманитарни товари за Сирия, няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути, каза днес пред ТАСС Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при горната камара на руския парламент

Той обърна внимание, че правата за прелитане над България и Гърция няма голямо значение за Русия, защото повечето самолети летят за Сирия през Задкавказието и Иран.

“По принцип, вчерашната декларация на Гърция предизвиква известна усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова е невъзможно за никакви самолети да прелитат над Гърция. Самолетите, които летят за Близкия изток, използват маршрута Москва – Задкавказие – Турция – Иран, при което няма как да се попадне в Гърция”, поясни Джабаров.

Руският сенатор определи като несъстоятелни някои подозрения на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер. “Става дума за хуманитарни стоки”, увери той и добави, че дори теоретично “е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети”.

Джабаров изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него “по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа”. “Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест”, подчерта Джабаров.

http://www.vesti.bg/

Предишна статия

Счетоводителят на Езиковата в Ловеч присвоил над 100 бона

Следваща статия

България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното и пространство.

Други интересни