България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното и пространство.

Автор: Няма коментари Сподели:

България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите, съобщи говорителка на българското външно министерство, цитирана от Ройтерс.

“Имаме достатъчно информация, която ни кара да имаме сериозни съмнения за товара на самолетите, което е причина за отказа”, добави тя.

В свое съобщение МВнР потвърди, че е отказало да издаде разрешения за прелитания в българското въздушно пространство на руски военно-транспортни въздухоплавателни средства по маршрут от Руската федерация до Сирия в периода 1-24 септември 2015 година. 

Основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар, се казва в съобщението на МВнР.


Русия ще намери адекватен отговор на решението на България да не даде въздушен коридор за прелитане на руски самолети с хуманитарен товар за Сирия. Това заяви пред ТАСС днес заместник-председателят на руската Дума Николай Левичев, член на парламентарната комисия по външните работи. 

“Ние ще запомним този неприятелски ход и ще му намерим адекватен отговор”, отбеляза той. Според него “ръководството на България със своето решение – от каквото и да е продиктувано то – се присъединява към лагера на противниците на действащата система на международните отношения”.

Левичев вижда парадокс във факта, че “страните, на които са наложени санкции, днес се оказват единствените пазители на принципите на хуманността”.

“Дамаск противостои на радикалите от “Ислямска държава”, Москва му изпраща помощ, Техеран е готов да предостави въздушен коридор за целта. А Западът само слага прътове в колелата. Ето, и правителството на България, получавайки команда от Вашингтон, козирува”, продължава той.

Депутатът добави, че “за руските самолети вече са намерени други полетни маршрути, но пътят на конфронтация с Русия, по който тръгна официална София, няма да донесе никаква полза на българския народ”.

Левичев се върна и назад в историята: “През XIX век именно Русия освободи балканските народи от владичеството на Османската империя и помогна за създаването на българската държавност. Явно е, че правителството на България има къса памет. Затова пък у руснаците тя е добра”, заключава заместник-председателят на Думата.

(БТА)

Източник: Dnes.bg

Предишна статия

България отказа въздушен коридор на руски самолети за Сирия.

Следваща статия

Запалиха колата на прокурора на Пазарджик

Други интересни