Откриха трезорът на тракийски воини – 27 сребърни монети край Приморско

Автор: Няма коментари Сподели:

Монетно съкровище изскочи във Фармакида – Града на лечителя (в превод от гръцки – бел. ред.), което е античното име на Приморско. Укрепеното с яка крепостна стена древно селище бе открито от експедицията на НИМ, ръководена от зам.-директора доц. Иван Христов в началото на лятото. Незабавно бяха организирани археологически разкопки, финансирани от община Приморско и НИМ. 

Преди два дни, разкопавайки централната кула на крепостта, археолозите започнаха да вадят монети от края на II в. пр. н.е. – началото на I в. пр.н.е. Това са бронзови и сребърни пари на Аполония Понтика и емисия с лика на Александър Македонски, сечени след смъртта му, поради голямото търсене. 

Особено ценни са 15-грамовите сребърни монети от Маронея. Засега са открити 27 пари, но очевидно броят им ще стане много по-голям, след като кулата бъде разкопана изцяло в следващите дни.

Това е очевидно “касата” на управителя на крепостта, чиято кула с височина 3 метра е оцеляла от пламъците при превземането ѝ. Това най-вероятно е било “тюрзис” кулата на местния тракийски вожд, смятат засега археолозите. 

Очевидно откритото монетно съкровище бележи и края на живота на крепостта. Датировката му показва, че това е станало при похода на римския пълководец Марк Лукул в 72 г. пр.н.е. срещу понтийския цар Митридат Vт. Градовете и траките по южното ни Черноморие са били съюзници на Митридат. 

Той им изпратил на помощ пълководеца Епитинханон с войска. Но легионите на Марк Лукул разбили и понтийците, и войските на Аполония, и траките. Аполония била изравнена със земята. 

Очевидно със случая с Фармакида същото е сполетяло и останалите тракийските поселения в околностите й. А големият брой сребърни и бронзови монети, които са открити, са били най-вероятно заплатите на войниците, които те са получавали по древен обичай след сражението, за да се спестят пари за сметка на загиналите.

Източник: standartnews.com

Предишна статия

Късметлия от Хисаря спечели 291 592 лева

Следваща статия

4 милиона бежанци тръгват от Турция към Европа

Други интересни